27 Mayıs 2014 Salı

Zamanı değerlendirememe problemim



Son iki haftadır ders çalışmıyorum. Hem sınav tarihinin belirlenmemiş olması hem de içimdeki inanılmaz isteksizlik engel oluyor. Kitap da okumuyorum ders çalışmaya başladığımdan beri. Ders çalışmam gereken dönemde kitap okursam vicdan azabı çekiyorum. Ders çalışmadığım için de vicdan azabı çekiyorum ama hiçbir şey de yapmıyorum.

Çok şey yapmam gereken bir dönemde hiçbir şey yapmıyorum yani. Aklımdan onu yapmam lazım, bunu yapmam lazım diye geçiriyorum sonra boş boş oturuyorum. Boş gözlerle internette dolanıyorum akşamları. Oyun oynuyorum, sonra erkenden uyuyorum. İnanılmaz bir motivasyon düşüklüğü yaşıyorum yani. Kitabın başına oturup ders çalışmak ölüm gibi geliyor. Ve çok kıymetli zamanım uçuuuup gidiyor. Ben de salak salak arkasından bakıyorum. 

Plan yapmak ve yapılan planı uygulamak. Başarının anahtarı buysa ben sınıfta kalırım. Zamanın var, şartların müsait, engel olacak durum da yok,  daha ne bekliyorsun be kadın. Plan yap, değerlendir şu zamanı. Bazen gaza geliyorum, akşam başlayacağım, daha geç yatacağım, çalışacağım diye. Eve gidiyorum, yemekten sonra bütün gazım boşalıyor. Kendimi koltukta pineklerken buluyorum. Sonra kendimden nefret ediyorum. 

Zamanı değerlendirme konusunda başarılı olan insanlara hayranım. Bir sürü işin altından kalkan, işine, evine, eşine dostuna, ailesine zaman ayıran, on parmağında on marifet denilen türden insanlara. İşini de iyi yapan, evinin düzenini sağlayan, kendine de zaman ayıran, spora giden, kitap okuyan, kendini geliştiren vs.vs. İmreniyorum onlara. Enerjim mi az, motivasyonum mu, planlama yeteneğim mi, bilmiyorum. Bir şeylerim eksik işte. Belki hepsi birden.

Aslında şöyle yapabilirim. Eve gidip yemek yerim, sonra derse otururum, 2 saat çalışsam yeter. Servisle gidip gelme esnasında kitap da okuyabilirim. Haftasonları da temizlik işini eşimle halletsek, fazla fazla zaman kalır bana. Anlatması bu kadar basit işte. Uygulaması neden bu kadar zorrrrrr, off. 

Zamanı değerlendirme, plan yapma konusunda öneri bekliyorum. Yardım istiyorum. Siz nasıl planlıyorsunuz gününüzü? Nasıl uyuyorsunuz bu plana? Motive edin beni lütfen :) Başarılı örnekler okumak istiyorum gaza gelmek için, yardım eder misiniz?

 

8 yorum :

  1. Sen her türlü vicdan azabına planlamışsın kendini, bir kere ondan vazgeç. Öyle her şeye yetişebilen insanlara ben de çok imreniyorum, ama ben de başaramıyorum, bir şeyler hep eksik kalıyor. Şu aralar ben de kpss için çalışıyorum. Akşamları yemekten sonra başlıyorum, yaklaşık iki saat çalışıyorum. Hafta sonları da günde iki-üç saat çalışıyorum, kalan sürede de ev işi, yemek, ütü falan.
    Sonuçta bu çalışma hali geçici bir süre diye düşün, zamanı belli olmamış olsa da bir gün bitecek. Boş boş pineklemenin kimseye faydası yok neticede. Kitap okumuyorsan eğer ders çalışmak zorundasın. Kitap okumayıp gereksiz işlerle uğraşıyorsan o zaman vicdan azabı çek zaten :)
    Ayyy ne motive ettim ama ters tepmez inşallah :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısın ne diyim :) Durumun aynen farkındayım ama gel de ateşi yakacak kıvılcımı çak :) Teşekkürler Burcu.

      Sil
  2. Tembelliğe övgü diye birşey duymadın mı sen?!? :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tembelliğe övgü, deliliğe övgü, cehenneme övgü :) Hepsini duydum :)) Hem tembellik yapıp hem başarılı olabilmek mümkün olsa keşke.

      Sil
  3. Okuduğum bir kitapta yazar (Kitap adı: Switch, Türkçesi Değiştir) insanın aklını ve duygularını şuna benzetmiş. İnsanın duyguları Fil'e benzer, aklıda Fil'in binicisidir. Fil alıp başını gitmek istese binici ne yapabilir Fil'in gücü karşısında? Hiç birşey! Binicisi olmayan bir Fil'de nereye varacağını bilemez hayatta, yolunu bulamaz. senin Fil belliki alıp başını gitmek istiyor. Yapmak zorunda olduğu şeyleri inatla yapmak istemiyor. Sakın onu yola getirmek için akıllıca ve mantıklıca laflar etme. Edeni de dinleme. Bu işe yaramayacak. Mantıklı konuşmak Fil'i motive etmez, duyguyu bulman gerekiyor. Seni motive edebilecek, harekete geçirebilecek duyguya odaklanmalısın. Suçluluk duygusundan kurtulmak istiyorsan 5 dk. kuralını uygula. Dağınık evimi toplamak, ders çalışmak, iş yapmak vs istemiyorsam ve buna direniyorsam kendime şunu söylüyorum. Beş dakika boyunca yapmak istemediğin şeyi yap. Saati kur ve tam beş dakikanı bu işe harca. Beş dakika sonra hala yapmak istemiyorsan bırak, ama devam etme ihtiyacı hissettiğinde de durma. Beş dakika olarak şartlandığın şeylerin devamı bir şekilde geliyor merak etme. Her şeyi bir arada yapmaya çalışmak çok zor. Bunu, ne hissettiğini çok iyi anlayan ve bir çok şeyi bir arada yürütmeye çalışan biri olarak söylüyorum. Hayatta hep bir şeylere katlanmak zorunda kalmışsan ve kalmaya da devam ediyorsan bu senin gücünü tüketmeye başlıyor. Bir sonraki hayat karşılaşmanda (bu bir çalışman gereken sınav olur, aşman gereken bir problem) kendini güçsüz ve isteksiz hissediyorsun. Özkaynaklarında tükettiğin için Fil'in mutsuz ve motivasyonsuz. Sende bir sorun yok merak etme, sen tembel bir insanda değilsin. Çok istediğin ve severek yaptığın bir iş olsaydı yemeyi içmeyi unutacak kadar kendini çalışmaya kaptırabileceğine ben tüm samimiyetimle inanıyorum. Suçluluk hissetmeyi bırak, Filini motive etmek zaman alacaksa 5 dk kuralını uygula, inadın kırıldığında daha iyi hissedeceksin. İyi hissettiğinde bir selam yolla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir yorum böyle yaa, defalarca okudum. Çok teşekkür ederim.

      Sil
  4. Bu konuda Franklin Covey yardimci olabilir.
    Oncelik sirasi ve onemli isler arasina onemsiz islerin konmasidir basitce. Ben yapiyor muyum? Cogunlukla hayir.
    Surekli egitimlerde anlattikari sudur:
    Irili ufakli taslari bir kavanoza nasil koyarsiniz?
    Once kum inceliginde olanlar konunca buyukler sigmadigi icin, once buyuk taslar uzerine de kucuk taslar ve kum.
    En kotusu dusundukce stres olmak.
    Ben en sonunda endiseden sinav icin spell buldum ve yaptim. Ahahah AA aldim ama iyi mi!?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla en etkilisi sürenin azalmasının verdiği panik hali sanırım. S.S. kuralı devreye giriyor bu durumlarda. (s..e s..e kuralı var ya :D) İstersen çalışma :D seve seve çalışıyorsun bu süre sonra :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...