12 Mart 2014 Çarşamba

Tanrısız Ahlak - Walter Sinnott Armstrong



Çook uzun zamandır elimde sürünen bir kitap. Üstelik sadece 123 sayfa olmasına rağmen. Kötü bir dönemime denk geldiğinden oldu biraz. Biraz da kitaptandır belki :) Şöyle ki, sayfa düzeni epey yorucu geldi bana. Yazı boyutu çok küçüktü ve dili de biraz sıkıcı. Konu itibariyle ilgimi çekti. Konu kitabın adından da anlaşılacağı üzere dinler ahlakın kaynağı mıdır? Tanrısız ahlak olur mu? Dinler olmasaydı tüm insanlık ahlaksızlık içinde perişan bir halde mi olurdu? Yazarımız hem ateist hem de ahlaklı olunabileceğini gayet bilimsel bir tartışma üslubuyla aktarıyor. 

Ahlakın kökeni, ahlak-din ilişkisini daha önce "Bonobo ve Ateist" kitabında da okumuştum. İtiraf etmeliyim ki o kitabı çok daha fazla sevdim. Benim görüşüm ise; ahlak kesinlikle bir dine, bir tanrıya bağlı değildir. İnsanın içinden gelen, özbenliğiyle, empati yeteneği ve vicdanıyla ilgili bir kavram. Eğer etrafınıza bakarsanız ne demek istediğimi çok net görebilirsiniz. Ne dindarlar var ki ahlaktan nasibini almamış. Henüz ahlak kavramının ne anlama geldiğinden haberi olmayan, ahlakı sadece iki bacak arası mevzularından ibaret sayan, din kisvesine bürünüp de binbir türlü ahlaksızlığı, vicdansızlığı, hırsızlığı yapan dindarlardan bahsediyorum. 

Neyse, bu konu aslında çooook uzatılabilecek bir konu ama hiç yazasım yok şu anda. Bu kadar olsun.

2 yorum :

  1. İyi dedin valla Kitapsız Kedi, azıcık etrafımıza hatta televizyona baksak yeter dinle ahlak arasında bir bağ olmadığını anlamaya. Olsaydı ağzından din iman lafını düşürmeyenler böyle ahlaksızlıklar yapıp montaj şantaj bilmem ne diye ortalıkta dolanmazlardı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Milyar dolarları sıfırlamaktan bahsederken bile "allahın izniyle" diyor bunlar Burcu.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...