26 Mart 2014 Çarşamba

Kadın ve Erkeklerde Kegel Egzersizi

Babamın geçen haftaki ameliyatından sonra dün sondasını çıkarttık. Babamın en çok endişe ettiği şey ise, ameliyattan sonra idrar kaçırma problemi olmasıydı. Doktorumuz, açık ameliyata göre riskin çok daha az olduğunu ancak belli bir süre bu problemin olabileceğiydi. Sondasını çıkardıktan sonra da her ihtimale karşı yetişkin bezi aldık. Dün akşam babamla konuştuk, morali oldukça bozuktu. Hiç hissetmiyormuş çişi geldiğinde, beze baktığında ıslak olduğunu görüyormuş. Olacak bu normal dedim ama canı epey sıkıldı. 64 yaşında babam. Oldukça hareketli bir hayat tarzı var ve bundan sonraki hayatını bez bağlayarak geçirmek onun için bir kabus.

Doktor, ameliyattan sonra erkeklerde kegel egzersizinin nasıl yapılacağını anlatan bir not verdi. Bu egzersizi sonda çıktıktan sonra düzenli yaptığı takdirde, kasların daha hızlı bir sürede normale döneceğini söyledi.

Kegel egzersizini biliyordum ve aklıma geldikçe de yapmaya çalışıyorum. Kadınlarda ilerki yaşlarda idrar kaçırma problemi, idrar torbasının sarkması gibi problemler oldukça sık yaşanıyor. Bu gibi problemlerle karşılaşmamak için kegel egzersizini düzenli bir şekilde yaparsanız büyük faydasını göreceksiniz. İstediğiniz her an yapabilirsiniz ve hiç kimse de farketmez. 

Kegel egzersizleri pelvik tabandaki PC kaslarını sıkan, esneten ve bırakan kas yapıcı egzersizlerdir. Bu kasların tıbbi ve cinsel açıdan pek çok önemli işlevi vardır. İdrar ve dışkı tutamama yararlarına ek olarak, gebelik, sezeryan geçirmiş kadınlarda PC kaslarını kuvvetlendirmekte de faydalıdır. Erkeklerde ayrıca sertleşme ve erken boşalma problemlerinde de faydalı olduğu görülmüş. Kadınlarda da cinsel yönden daha şiddetli orgazmlar ve daha sıkı bir vajina gibi artıları var.

Nasıl yapılacağına gelirsek; öncelikle mesaneyi tamamen boşaltıyorsunuz. Pelvik kaslarınızın nerede olduğunu bilmiyorsanız, çişinizi yaparken birkaç saniye tutun. Bunu kesinlikle çok sık yapmayın, çünkü zararlı. Sadece pelvik kaslarınızı nasıl çalıştıracağınızı öğrenmek için. Sonra bu sıkma bırakma olayını oturduğunuz yerde ya da yatarak yapabilirsiniz. Sıkıyorsunuz, 10 saniye öyle tutuyorsunuz, sonra yavaşça bırakıyorsunuz, 10 saniye kadar da serbest bırakıyorsunuz. Bunu 15 kez tekrar edin, 3 set yapın. Gün içinde birkaç sefer yaparsanız daha iyi olur. İşte bu kadar. Bu egzersizin vajinaya parmak sokarak yapılanı da varmış ama hiç denemedim :) Düzenli yaptığınız takdirde 4-6 haftada etkisini görüyormuşsunuz. İdrar kaçıranlar, idrar torbası sarkanlar özellikle sürekli yapmalılar. 


2 yorum :

  1. Anaaaaam :)
    Galiba herkes yapmalı bu egzersizleri, her türlü faydalıymış baksana :)
    Bu arada umarım babacığın bir an önce o hareketli hayatına geri döner...
    Sevgiler size, saygılar anne babaya :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D Anaam Burcu anaam. Hemen başla yapmaya :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...