16 Ağustos 2013 Cuma

Düşün Değiştir Yönet - James BORG


"Bugün, dünkü düşüncelerinizin sizi getirdiği yerdesiniz ve yarın, bugünkü düşüncelerinizin sizi götüreceği yerde olacaksınız." 

"Günde aklınızdan ortalama 60 bin ile 80 bin arasında düşünce geçtiğini biliyor muydunuz? Zihninizdeki içsel diyalog, yaşamöykünüzü oluşturur. Sizi başarıya götüren de, engelleyen de düşüncelerinizdir. Dolayısıyla hayatınızı değiştirmek için tek yapmanız gereken, düşünce biçiminizi değiştirmektir."

Kitap bu görüşle, düşüncelerimizle hayatımızı nasıl şekillendirdiğimiz, düşüncelerimizi kontrol ederek davranışlarımızı ve dolayısıyla hayatımızı da değiştirebileceğimiz doğrultusunda yazılmış. Olumsuz düşünmenin hayatımız üzerinde sürekli olarak engel oluşturduğunun ve potansiyelimizi kullanmamıza engel olduğundan bahsediyor. Çok da doğru şeyler yazıyor. 

Kişisel gelişim kitaplarına karşı hep soğuktum. Kitabı eşim okusun diye almıştım. İş ortamında aşırı stresli ve bu stresin kaynağının büyük bir kısmının kendi karakteri ve düşünme tarzı olduğunu biliyorum. Kendini değiştirmesi gerektiğini sürekli olarak söylesem de elinde olmadığını, kendini değiştiremeyeceğini söylüyor. İşte kitabı bir nebze yardımı olması umuduyla ona almıştım. Ama okumadı. Benim aksime okumayı pek sevmeyen bir kocam var. Aslında okumak istiyor ama başladığı kitapları hep bırakıyor. Neyse işte, ben okuyayım da belki bir iki taktik veririm, faydası olur diye düşünerek okudum. Bu tip kitaplardan çok şey beklenir genelde, ya da çok şey vereceğini vaad eder kitaplar. Mucize sırlar, hayatınızı değiştirecek formüller. Kitapta hepimizin bildiği şeyler yazıyor aslında. Stresin insan vücuduna verdiği zararı, stresin kaynağının bizim düşüncelerimiz olduğunu, düşünme biçimimizi değiştirerek davranışlarımızı ve böylece hayatımızı değiştirebileceğimizi söylüyor sürekli. Aslında farkında olduğumuz ama bir türlü başka bir biçimi yapamadığımız şeyler. Bazen ne kadar gereksiz yere sinirlendiğimizin farkında oluruz, ya da aşırı tepkiler verdiğimizin ama yine de engel olamayız işte kendimize. Güzel ipuçları almak ve motive olmak için okunabilir bir kitap. Kişisel gelişim kitaplarının olması olmazı motivedir zaten. Sizi gaza getirirler. Yaparsın koçum derler. İyi de ederler. Su gibi, çerez gibi okunuyor. Kitabı okuduktan sonra zihnimden geçen düşünceleri okumaya ve değiştirmeye daha da dikkat eder oldum mesela. Faydalı oldu bana açıkçası. Eşime de olsa keşke.

  • İyimser ya da kötümser olmanız sonucu değiştirmeyebilir. Aradaki fark şudur; iyimser kişi hayattan çok daha fazla keyif alır.
  • Ne düşünüyorsan o'sun. Nasıl hissettiğinizi belirleyen düşüncelerinizdir.
  • Birçok kişi mutluluğu sonraya, geleceğe erteler. Oysa sahip olduğumuz tek şey şu andır. Kaç kişiden yeni bir işe girdiğinde, yeni bir sevgili bulduğunda, taşındığında, kilo verdiğinde, Aston Martin aldığında, piyangodan para kazandığında, sınavlar bittiğinde mutlu olacağını duydunuz? Mutlu olmayı beklediğimiz bu zaman zarfında hayatımızı ertelediğimiz için en değerli anlarımızı boşa harcıyoruz.
  • Hayatta en çok boşa harcadığımız şey kendi hayatımızdır.
  • Her zaman yaptığınız şeyleri yapmaya devam ederseniz, her zaman aldığınız sonuçları alırsınız.

6 yorum :

  1. ne güzel bir kitap tanıtımı, ben de böyle kitaplara uzağım ama öyle etkileyici yazmışınız ki almak istedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de yorumun sayesinde senin sayfanı keşfettim ve takipçin oldum. Çok da beğendim. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. sevgili kitapsız kedi, ben de mina urganın anılarını okudum çok beğendim, seyahat anılarını da almak istiyorum...bir şey sormak istiyorum, okuyorum gagetini( ayarlarda gaget deniliyor sanıyorum) nasıl koydunuz, ben bir türlü beceremiyorum..
    sevgilerle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe, önce yorumun için teşekkür ederim.Adım adım anlatayım sana.Ben de pek uzman sayılmam bu konuda. Deneye yanıla bir şeyler yapmaya çalışıyorum :) Sırasıyla; Tasarım - Yerleşim - Gadget ekle - Resim - Sonra fotoğrafını koyuyorsunuz kitabın, başlık kısmını yazıyorsunuz. Ben "Okuyorum" yaptım :) Siz ne yazarsanız artık :) Kolay gelsin.

      Sil
  3. Çok teşekkür ederim, ilgili ve özenli cevabınız için sayenizde benimde "okuyorum" köşem olacak...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...