11 Ağustos 2013 Pazar

Hayvanların Sessiz Dünyası - Marian Stamp DAWKİNS



"Eğer öteki hayvan türlerinin de bilince sahip olduğuna karar verirsek, bu onlara karşı tavrımızı büyük ölçüde etkileyecek ve onlara karşı yapacağımız ahlakça kabul edilebilir davranışlarla ilgili düşüncelerimizi bütünüyle değiştirebilecektir. Hayvanları yemek, üzerlerinde deney yapmak ya da bizi rahatsız eden bir şey yaptıkları gerekçesiyle öldürmek tamamen yeni bir bakış açısıyla değerlendirilebilir."

Diyor Marian Stamp. Keşke öyle olsaydı. Hayvanlarda bilinç olgusu artık bilinen bir şey ancak onlara karşı insanlığın tavrı değişti mi? Hayır. Hayvanlara karşı uygulanan işkence ve zulüm artarak devam ediyor. Karşı koyamamaları ve sessizlikleri sayesinde insan türü zulmüne devam ediyor. 

İnsan dışındaki hayvanlarda bilinç var mıdır yoksa hareketleri ve yaşamları sadece otomatik pilotta mı sürmektedir? Marian Stamp Dawkins, kitabında bunu araştırıyor. Çok sevdiğim ve severek okuduğum Richard Dawkins'in ilk eşi olan Marian Stamp Dawkins bir biyolog ve hayvan davranışları üzerinde dersler veriyor. Konuya son derece bilimsel yaklaşılsa da kitap kesinlikle okunması zor bir kitap değil. Anlatımı son derece yalın ve dili anlaşılır. Hayvanlarda bilincin varlığı üzerine yapılan deneyleri ve bu deneyler sonucundaki çıkarımları aktarıyor. Son derece ilginç sonuçlar veren deneyler okuyorsunuz. Kitabın sonunda geniş bir kaynakça da var. 

Benim kitabım 1999 basımı. Kitabı alalı ve okuyalı 12 sene olmuş. Tübitak yayınlarından çıkan kitap araştırdığım kadarıyla piyasada bulunmuyor.  Bulursanız kesinlikle okumanızı tavsiye edeceğim bir kitap. 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...