29 Ocak 2014 Çarşamba

Hitler'in Psikopatolojisi - Walter C.Langer


Adolf Hitler. Yeryüzüne gelmiş en büyük psikopatlardan biri. Şu anda böyle düşünüyoruz, peki ya o zamanlar nasıl oldu da, Alman halkından böyle büyük bir destek aldı. Yapılan akıl almaz katliamlara karşı nasıl sessiz kalındı? Adolf Hitler, içindeki nefreti nasıl oldu da Alman halkına aşıladı? 

İşte bu kitap, bunu araştırıyor. Kitap, bir araştırma raporu aslında. The United States Of Strategic Service tarafından 1943 yılında psikoanalist Walter C.Langer'e hazırlatılmış bir inceleme dosyası. Raporun hazırlanmasını öneren kişi Langer'den şunları ister:" Gereksinmemiz olan, Almanya'nın durumunun değerlendirilmesidir. Hitler gösteri yapıyorsa, o nasıl bir kişiliktir, tutkuları nelerdir, Alman halkına nasıl görünmektedir, kurmaylarına nasıl söz geçirmektedir. Her şeyden önemlisi, biz elden geldiğince onun amacını ve güdüsünü yönlendiren psikolojik düzenlemeleri nasıl yaptığını bilmek istiyoruz. Ayrıca, olaylar aleyhine dönmeye başladığında, neler yapabileceğini de bilmeliyiz." 

O döneme ilişkin izlediğim tüm filmlerde ve okuduklarımda benim de en çok merak ettiğim soru buydu aslında. Tamam, yeryüzünde akıl almaz derece vicdansız ve psikopat insanlar var. Zaman zaman gazetelerde okuyoruz, televizyonda izliyoruz, birilerine işkence yapmış insanları. Manşetlerde de hep aynı cümle : "Bunu yapan insan olamaz." Aslında tam olarak şöyle denmeli; bunu yapan sadece insan olabilir. Neyse, demek istediğim şu; nasıl oldu da bir psikopat bu kadar büyük bir insan kitlesini peşinden sürükledi, desteğini aldı, deliliğini bulaştırdı?  Demek ki gerçekten etkileyici bir insandı. Kitapta da kabul edilen bir gerçek bu, Hitler'in çok iyi bir hitabet yeteneği olduğu.  Çevirenin notunda belirtilen bir nokta da şu; inceleme Freudcu bakış açısından yapılmış.

Hitler hakkında çok ilginç detayların olduğu bir kitap. 

3 yorum :

  1. Hitap ve ikna yeteneği ile branding yeteneği inanılmaz bir deha. Dehanın nasıl kötü kullanılabileceğinin de en güçlü örneklerinden biri. Güzel bir öneri olmuş, teşekkürler, ben de okumak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hitap ve iknaya katılsam da dehaya katılamayacağım Ceren. Dehadan çok, deli bu adam. Deliliğini bulaşıcı hale getirebilmiş bir adam. Tutarsızlıkları, öfke nöbetleri, akıl almaz nefreti, kendini üstün ve seçilmiş insan olarak görmesi, bence bunlar zekasından çok deliliğinin belirtileri. Dünya tarihinde eşi benzeri olmayan bir katliama gözünü kırpmadan imza atabilen bir -vicdansızlık dehası-. Kendisi de şöyle demiş bak; "Zekanın kısıtlamalarından, adına vicdan ve ahlak denen canavarın pisliklerinden ve aşağılamalarından kurtulmuş bir insanım ben. Vicdan bir Yahudi buluşudur. Sünnet gibi, o da bir lekedir insanoğlu için."
      "Gaddarlık saygı duyulacak bir şeydir. Gaddarlık ve güç. Sokaktaki adam, gaddarlıkla açımasızlıktan başka hiçbir şeye saygı duymaz."
      Almanya'da yaşıyorsun, oradaki insanların bu konuda ne düşündüğünü daha da merak ediyorum aslında. Yakın tarihlerinde yaşanmış böyle bir olaya nasıl bakıyorlar? Yazarsan ilgiyle okurum.

      Sil
  2. kitapsız kedi yazdıklarına katılıyorum. Fakat gerçek olmak gerekirse Hitler aklı şeytanlığa çalışan bir dehaya sahipti. Yani zekiydi.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...