23 Eylül 2015 Çarşamba

Senenin en nefret ettiğim günleri


Yaşadığım toplumda genel kabul gören ve yüzyıllardır sorgulanmadan uygulanan kurban "bayramı"na geldik yine. Her sene Çin'de düzenlenen köpek yeme festivali, Kanada'daki fok katliamı, Danimarka'daki geleneksel balina katliamı. Bunlar neyse benim için kurban da o. Bunu her sene yaşamaktan, görmekten nefret ediyorum. Bastırmak zorunda olduğum nefretimi, artık içime sığmayan tiksintimi haykırmak istiyorum. Geçen gün bir video izledim. Hacda kurban kesimi adı altında yaşananları. Hayvanları ayaktayken boğazlarına kesik atıp, birbirinin üzerine atıyorlar ve o hayvanlar birbirlerinin üzerinde çırpınarak, yavaş yavaş can veriyorlar. Birkaç günde milyonlarca hayvan katlediliyor. Ve bunu inanç uğruna yaptığını söyleyenler, buzluklarını etle tıka basa doldurup, ibadetlerini yapmanın huzuruyla mangallarını, kavurmalarını yiyorlar. Müslüman dünyanın kestiği kurbanlar gerçek amacı olan paylaşmak ve fakirleri doyurmak adına kullanılsaydı dünyadaki açlık sorununa bir nebze çözüm bulunabilirdi sanırım. Ama ne oluyor biliyor musun, kabede kesilen milyonlarca hayvan gömülüyor. Sonuç: ceplerini dolduran mutlu araplar, sevap kazandığını düşünen mutlu müslümanlar ve can çekişe çekişe ölen ve toprağa gömülen milyonlarca hayvan. 

İçimde yaşamak zorunda bırakıldığım bu hislere bu sene katlanmam daha kolay olacak çünkü evden çıkmayacağım. Görmek, duymak istemesem de, biliyorum ki milyonlarca hayvan yine bu geleneğe kurban gidecek. Birilerinin yüzüne gülerek bayramlarını kutlamak zorunda kalmayacağım için daha iyi hissediyorum kendimi en azından. Çünkü bu benim bayramım değil. Gün gelir de bir gün "önceden hayvan kesip adına bayram deniliyormuş" diye şaşıran insanlar olur mu acaba?

Beynini kullanmayan insanları kullanmanın en kolay yolu nedir biliyor musun; din. Hiç sorgulamayın olur mu? Yüzyıllardır süren geleneklerimizdir, inancımızdır deyip uygulayın. O yüzden bu haldeyiz biliyor musun? Davranışlarının nedenini bile bilmeyen, sorgulamayan, merak etmeyen, araştırmayan insanlar olduğumuz için böyleyiz. Onun için birbirimizi gebertip, en dindar benim kavgası yapıyoruz. Onun için milyonlarca insan vatansız bir şekilde heba oluyor. Onun için iç savaşta olan ülkende sokakta adam gırtlaklanırken bile sen çocuk doğuruyorsun. İşte onun için çocuklarımız kıyılara vuruyor. Sorgulamamaya devam edin olur mu? Düşünmemeye, araştırmamaya, okumamaya, görmemeye devam edin. 

Bayramın afiyet olsun.

22 yorum :

  1. Bugun The Cove belgeselini seyrettim.
    Onu da ekle. Zira eylulde yapiyorlarmis yunus baligi katliamini.
    Takepart.com/thecove
    Ama epey rahatsiz edici goruntuker var. Uyarayim.

    YanıtlaSil
  2. Sorma, ben de çok fenayım, o görüntüler de buluyor işte bizleri. Bizler gibi düşünmeyen zaten etkilenmiyor..
    Ailemde yakınımda kalmadı kurban kesen ve bu sene bazı sosyal medya mesajları falan da gördüm bu iş islamiyette yoktur yanlış anlaşılmıştır falan diyen dur bakalım belki bir gün dileklerimiz gerçekten kabul olur, hayvanların yenmesini engelleyemesek bile katliyamını hunharca tüketilmesini engelleyebiliriz belki..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kurban zamanı Türkiye'ye gelmezdim senin yerinde olsam :D

      Sil
  3. Aynı duyguları paylaşıyoruz. Zaten benim dışımda bir sistem var, tüm toplumlarda et tüketilip ihtiyaca göre kesim yapılıyor, ben buna engel olamam. Bir de kurban olayı ile bu sisteme dahil olmak istemiyorum.. Çünkü sözde yoksulların et yemesi bahanesi ile, eziyet ederek hayvan katliamına dayanamıyorum. Çevremde bu işi yapanların yoksul arayışında olmadıklarına tanığım.Sevaba girildiğine inanarak kurban ibadeti diye hayvanlar oldukça kötü koşullarda boğazlanıp günler boyu mangal sefaları yapılıyor. Bir de sosyal statü meselesi yapıyorlar bunu. Dün toplu taşıma aracında bir köylü keseceği hayvanın büyüklüğü ile övünüyordu.İnsanlar ne zaman bencilliklerine dinsel kılıflar uydurmaktan vazgeçecekler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kredi kartına taksitle sevap, bir danaya girerek 1/7 oranında sevap, en büyük danayı kesince duble sevap... Hayvan kesenler birbirlerine et veriyor, daha doğrusu değiş tokuş ediyor. Hakkıyla yapanlar da vardır elbet ama işin cılkı bence çoktan çıktı.

      Sil
    2. Hakkıyla yapanlar da bir düşünsünler istismarın boyutlarını. Günümüzde marketlerde bile et kolaylıkla bulunduğuna göre hayvan boğazlamaya gerek var mı? Bir de koyun karikatürleri eşliğinde bayram kutlaması yazanlar yapılan işkenceden farksız, hunharca, katiyyen amaca hizmet etmeyen uygulamaları düşünsünler. Gerçekten de karikatürlük bir durum var mı....

      Sil
    3. Aslında marketlerden aldığınız etlerdeki durum çok daha vahim. Et endüstrisi başlı başına bir işkence sektörü adeta. O hayvanların yetiştiği koşullar, gördükleri muamele, öldürülme şekilleri... Biraz araştırmayla gerçeklere ulaşabilmek bu kadar kolayken görmemek, duymamak daha çok işimize geliyor maalesef. Görmek bile istemediğimiz şeyleri birileri kapalı kapılar ardında, gözlerden ırakta yaptıklarında sorun olmuyor.
      Karikatürler evet, çok yaygın. Hayvancıkların yaşadıklarıyla empati kurabilmeyi geçtim dalga bile geçiyoruz.

      Sil
    4. Marketlerden et alımına teşvik anlamında söylemedim.Elbette et endüstrisinin, tavuk çiftliklerinin hangi mantıkla ve hangi koşullarda bu işi yaptıklarını kestirebiliyorum.Tümüne karşıyım. Bunlar yetmezmiş gibi dinsel bir dayatma ile ama aslında kişisel çıkar ve tatmin için olan kurban olayı çok içimi acıtıyor.

      Sil
    5. Senin güzel kalbini biliyorum, teşvik anlamında söylemediğini de :)
      Maalesef öyle bir grup var ki, ibadetleriyle övünerek tatmin olan, sosyal statü göstergesi yapan. Bilmem kaç defa hacca gittiğiyle övünen, bilmem kaç kilo hayvan keseceğiyle, anasının mezarını bilmem kaç bin liraya mermer yaptırdığını ballandıra ballandıra anlatan... Bizim gibilerin de içi acıya acıya çürüyor işte begonvilli ev.

      Sil
  4. Dini inanç nedeniyle gerekli görüp kesme konusubu tartışmak uzmanlara kalsın ama işin ruhunu katliama çevirip şov yapanlara insan dememek lazım. Nasıl bir nefsi terbiye edememekse bu, hacca gidip birbirini ezmeye kadar varıyor olay. Şeytan taşlamada erken davranırsa cennete gidecegini falan sanıyor olmalı bazıları!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uzmanlara kalmasın be Kalem Nasırı. Herkes davranışlarını, kalıplaşmış gelenekleri sorgulasın bence.

      Sil
  5. müthiş ve bir o kadar anlamlı..

    YanıtlaSil
  6. merhaba sizi takip ettim ancak bloggerda yeniyim lütfen sizde bana yardımcı olup beni takip edermiisiniz:) http://lavvienrose.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
  7. Nerelerdesin? Çoktandır yazmıyorsun...Özledim yazılarını. Haberlerini de merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  8. Sen de mi hamilesin?
    Nerdesin?
    Ben İzmir'e geldim.

    YanıtlaSil
  9. Kitapsız Kedi 4 aydır yoksun seni özledim ve merak ediyorum, sana ulaşacağım başka bir yol da yok, lütfen bir merhaba de.. Sevgiler!

    YanıtlaSil
  10. Uzun zamandır hiç açmadığım bloğuma geri dönme hevesini bulur bulmaz döneceğim. Küçük Joe, Jardzy, cerenmus seviyorum sizi :) Jardzy, hamile değilim :)

    YanıtlaSil
  11. Jardzy'nin mimine karşılık yazacağım yazıda bir tek sizi mimlemeyi planlamıştım belki okuyup da yeniden yazarsınız diye. Bekliyorum ben de:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy, aslında nasıl yazmak istiyorum ama bir türlü başlayamıyorum. Yorumunu görünce heyecanlanmadım diyemem, belki dönmem için bir vesile olur. Çok sevinirim :)

      Sil
  12. Bak o kadar kişi dürtmüş, bir ses versen?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...