28 Şubat 2015 Cumartesi

Mutluluk.

Sabah sekizde uyandım. Dün akşam başım ağrıdığı için erkenden yatmıştım. Her sabahki gibi elimde telefonla tuvalete girdim. Ayılma sürecini akıllı telefonlarla yaşayanlardanım ben de maalesef. Küçük Joe'nun şu yazısını okudum. Kıyılar mutedil'in tavsiyesiyle Joe'nun izlediği ve onun da tavsiye ettiği bir film mutlaka izlenmeli. Zira Joe beğendiyse kesin güzeldir. Filmin adı Hektor Mutluluk Peşinde. Eşimin uyanmasına da en azından 2 saat olduğuna göre, filmi hemen izlemeye karar verdim. Sabah gözümü açar açmaz, kahvaltı falan yapmadan oturdum filmin başına. İyi ki izlemişim, iyi ki tavsiye etmişsiniz. Güne yandaki kuzucuk gibi gülümseyerek başladım.  Mutluluk üzerine güzel bir film izlemek istiyorsanız ben de bu filmi tavsiye ediyorum. Tavsiye edenler zinciri büyüyor :)

Dün akşam ekşi sözlüğü açınca "renkleri anlaşılamayan elbise fotoğrafı" başlığını gördüm. Merak ettim bu kadar çok ne yazılmış, neymiş bu diye. Açtım baktım, çirkin mi çirkin bir elbise fotoğrafı. Okudukça elbisenin rengi konusunda milletin birbirine girdiğini gördüm. İlginç geldi. Bazıları elbiseyi sarı ve beyaz görüyorlarmış. Bildiğin mavi ve siyah yahu elbise. Aynı fotoğrafa bakıp nasıl farklı renk görebilir ki insan. Eşime gösterdim hiçbir şey söylemeden. Bu elbise ne renk? Altın sarısı ve beyaz demez mi... Hayatımın dumurunu yaşadım. O ana kadar milletin saçmaladığını düşünürken, birden beynimde cızırtılar duymaya başladım. Benim mavi gördüğüm yeri eşim bembeyaz, siyah gördüğüm yeri altın sarısı görüyor. Sabah tekrar baktık, hala farklı görüyoruz. Cidden kafam karıştı bu elbise olayında. Bazıları fotoğraf hilesi falan demiş, yok renkleriyle oynanınca bilmem ne, yok kardeşim bu fotoğraf renk hilesi falan değil. Aynı fotoğrafa aynı açıdan bakan iki farklı insan nasıl farklı renkler görebiliyor. Aklıma en uyan açıklama beynin renk algılama bölümlerindeki farklılıklar olduğu. Elbisenin gerçek rengi mavi siyahmış bu arada. 

Yaniiii...

Belki de kesin olduğunu düşündüğümüz şeyler, algılarımızın bizi aldatması olabilirmiş. Mutlu olabilmek için algılarımızı değiştirmek belki de bizim elimizde. Belki gözümüzün önündeki pembeleri siyah görüyoruz. Kim bilir.

21 yorum :

  1. Su an Afrika'dayim ve bu elbise mevzuu demin CNN'de haber olarak ele alindi :))) Keske insan haklari, cevre, hayvanlar, ozgurluk, adalet gibi konularda bu kadar global ilgilere sahip olsaydik yahu..
    Filmi ben de birkac hafta once izledim begendim ama adamin sevgilisini aldatayazma halinde sinir oldum yahu.. Bn arada filmin kitabi daha iyiymis, okuyanlar tavsiye ediyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Afrikaa, vay be. Ceren, biliyor musun, kıskanıyorum seni :)
      Sen ne renk gördün elbiseyi, herkese sorasım var :)
      Kitabı olduğunu bilmiyordum, filmi olan kitaplar için kesin bir kuraldır zaten bu: kitapları daha iyidir.

      Sil
  2. Ben mavi gordum ve dunyada viral oldu lanet sey.
    Ama algi konusuna katiliyorum.
    Ben de kendimde bunu degistirmeye calisiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşünce şeklimizi değiştirerek algılarımızı, algılarımızı değiştirerek hayatımızı değiştirebiliriz :) Mi acaba?
      Mavi görenler %28 falanmış, çoğunluk beyaz ve sarı görüyormuş.

      Sil
    2. Eeee? Bitmedi mi yogunluk vs. post most yok uzun zamandir?

      Sil
    3. Yoğunluk devam ediyor ama haklısın yazmayı hep erteledim bu aralar.

      Sil
  3. Ben de merak edip baktım. Siyah ve mavi gördüm. Siyah ve mavi görenler çok mu gerçekçiyiz, başka renk görenler daha renkli insanlar mı? Bilemedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Farklı bir yaklaşım olmuş. Belki öyledir :)

      Sil
  4. Bende altın sarısı beyaz gördüm yahuu, bakıyorum bakıyorum mavi siyah neresinde var göremiyorum. Kesin kalıtsal bir tür zamazingodan kaynaklanıyor ama özellikle o elbisenin görselinde ortaya çıkması enteresan farklı ne olabilirki acaba ??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyaz ve sarı olarak görenlerde mavi hissizliği diye bir şey varmış öyle diyorlarrr :) Eşime her gördüğüm mavi şeyi ne renk gördüğünü soruyorum ama sadece bu elbisede farklı gördü.

      Sil
  5. Bu nasıl şey yahu, resmen üstümden serinlik geçti. Ben sarı- beyaz gördüm, eşim mavi-siyah. Ve bana inanmıyor, sarı beyaz görüyor olamazsın, işletiyorsun diyor. Gecenin bilmem kaçında dert oldu bize. Bir sürü yemin etmek zorunda kaldım sarı beyaz fördüğüme dair. :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :D Bana da dert olmuştu baya eşimle farklı gördüğümüzde. Demek ki dünyayı farklı görüyoruz seninle dedim :) Hala gösteriyorum arada elbiseyi :D

      Sil
  6. Ahahaha demek tuvalette okunuyor blogum :D :D :D Fakat sabah kalkar kalkmaz, daha kahvaltı etmeden! Şeref duydum.

    Senin de filmi beğenmene sevindim Kitapsız Kedi. Demek ki bizim film zevklerimiz kesinlikle tutuyor. Gerçi belli olmaz bu işler gene de birimizin beğendiğini öbürümüz beğenmeyebilir.

    Bu arada o elbiseyi beyaz ve altın rengi gördüm. Net ve açık. Çok baktım, maviyi bir yere kadar anlayabilirim de siyah neresi. Bir de facebook mavisi filan demişler. Sen o dönen kadın şeysini gördün mü Kitapsız kedi? Ben en çok o zaman şaşırmıştım. Bazısı sağa döndüğünü görüyor bazısı sola.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seni okumak için özellikle tuvalete gidiyorum :P Hehe, hayır tabisi de yaa, gözümü açar açmaz seni okuyorum bak, bu yönden düşün.
      Gördüm dönen kadın şeysini :D Evet o da çok ilginç.
      Beğendiğin film olursa muhakkak yaz, pusuda bekliyor olacağım :)
      Sevgiler Joe.

      Sil
    2. Film deyince beğenme deyince aklıma gelen senin beğenebileceğin wall-e var. Animasyon. Ama kesin izlemişsindir. Ben çok beğenmiştim.

      Sil
    3. İzledim :) Çoook beğenmiştim.

      Sil
  7. Resmi görünce ilk başta babanın çiftlikten bir kuzuyu kapıp eve getirdin sandım valla :) Ama çok tatlı maşallah :)

    Bu arada renk konusunda biz de ayrı düştük eşimle, ben sarı beyaz gördüm, o mavi siyah gördü. Şaka gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Babamın kuzulardan biri artis oldu, filmde oynayacak :D Ata Demirer'in filmi için kuzulardan birini aldılar, film setlerinde kuzucuk :)
      Bugün iş yerinde her gördüğüme sordum elbisenin rengini. Herkes farklı görüyor :)

      Sil
  8. Merhaba,
    Kuzucuk harika, gülümsetti beni. Keşke burada olsa da oynasak onunla diye geçirdim içimden, ne şeker şeymiş yahu, kuzuları pek severim:) Bu elbise mevzusunu biz de yaşadık eşimle ve şaşırdık epeyce. O da benim siyah ve mavi görmeme hayret etti inanamadı. Çok acayip bir deneyimdi ama sevdim. Elbise de gerçekten pek iç karartıcıydı yahu:)
    Üzüm'e öpücükler benden, tosbik yanaklarından hemde:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Tuğba,
      Elbise tüm dünya için farklı bir deneyim yarattı. Gördüklerimizin bizi yanıltabileceğini herkese göstermiş oldu sanırım. Gözüyle görüp inanmama gerçek oldu bizim için o akşam :) Eşim sarı beyaz diyor, ekrana bakıyorum ve dehşete düşüyorum :) İlginçti gerçekten.
      Üzüm'ü bir kere de senin için öpeceğim şimdi :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...