4 Aralık 2014 Perşembe

31 yaşında piyanoya başlamak...


Yalnızlığı sevmeyen insan, kendiyle başbaşa kaldığında sıkılan insan, kendinden sıkılmıyor mudur aslında? Hobileri, zevkleri olan insan yalnız kalmaktan neden sıkılsın ki? Kendinden sıkılan bir insan, hayatındaki boşluğu başkalarının varlığıyla doldurabilir mi?

Eşim son zamanlarda kendini sorgulamaya başlamıştı. Aslında uzun süredir benim ısrarlı olmasa da belli aralıklarla yaptığım konuşmalarla kendini sorgulamaya başladı sanırım. Kitap okuması konusundaydı aslında benim göndermelerim. Sonra vazgeçtim kitap okumayı sevmeyeceğini anlayınca. Bir hobin yok, boş boş tv izliyorsun, sıkılıyorsun, vakit öldürüyorsun dedikçe hobi araştırmasına girdi. Ne yapabilirim, ne yaparsam mutlu olurum. Ve beni gerçekten şaşırtan bir sonuç çıktı ortaya. Anadolunun bağrından kopmuş, klasik müzikten hoşlanmayan, entel dantel işler diyerek her söylediğim etkinliğe burun kıvıran, ayarlamaya çalıştığım bütün konserlere "bilet olmasa da gitmesek" diye iç geçiren bir insan piyanoya merak saldı. 

Nasıl oldu ben de anlamadım aslında. Bir akşam bilgisayarın başında Piyanist filminin müziğini defalarca dinlerken buldum. Sonrası çok hızlı gelişti. Kurs bakıldı, kayıt olundu ve bugün de piyano alındı. Öyle arka arkaya sıralayınca bizim için çok kolay olmuş gibi gelse de, maddi olarak ciddi bir batağa girmiş gibi görünüyoruz :) Olsun bea, eşim de şaşırdı aslında bu kadar destek olmama. En azından işin maddi kısmında karşı çıkacağımı düşünmüş kendisi. Ama gerçekten istiyorum, belki ondan daha çok istiyorum eşimin bir şeylerle ilgilenmesini, hobileri olmasını. Ha kitaba vursaydı kendini daha fazla sevinmez miydim, kesinlikle :) Hem maddi olarak da sarsıcı olmazdı, hem de ikimizin ortak zevkinin olması daha keyifli hale getirirdi hayatı. Ama olsun. Bu onun hobisi, elbette ki onun seçimi olacak. 

31 yaşında piyanoya başlanır mı, başlanırsa başarılı olunabilir mi, onu sorguladık ilk olarak. Araştırıldı, hocalarla görüşüldü. Sonuç sıkı bir çalışmayla neden olmasın? Tabi ki, 4 yaşında başlamakla aynı kolaylıkta olmayacak beynin bu durumu kabullenmesi. Sonuçta iki el aynı anda farklı şeyleri çalacak, beyni sadece ikiye değil, on parmağında aynı anda ayrı hareket edeceğini hesaba katarsak, sanırım on bölüme falan bölmek gerekecek. Ee bu iş parmakla da bitmiyor, nota da bileceksin, nota kağıdındaki iki ele ait farklı notaları aynı anda görüp uygulamaya geçeceksin falan derken, ouu bu iş çok zor gerçekten. Disiplinli bir çalışma gerektiren, ciddi anlamda zor bir iş piyano. Ama eşime inanıyorum, o bunu yapacak. Çünkü gerçekten çok istekli. Ben de çok istiyorum :) 

Daha önce akşamları eve gittiğimizde, yemek yedikten sonra, boş boş oturur, televizyon izler, çiğdem çitlerdi. Şimdi deli gibi klasik müzik dinliyor, videolar izliyor. Bu akşam piyanomuz da gelecek, artık akşamları saatlerce çalışır. İşte başta yazdığım gibi, insanın yapmaktan zevk aldığı hobileri olmayınca, hayat vakit öldürmekten ibaret olmuyor mu? Zaman geçirmek değil ki yaşamanın amacı, mutlu olmak, bizi mutlu eden şeyleri yapmak. Ne zaman biteceği belli olmayan bu hayatta her dakikamız o kadar kıymetli ki, bizi mutlu edecek ne varsa bulup çıkarmalı, onu yaşamalıyız. Piyano çalmak mı, amaç Fazıl Say olmak değil ki, sadece mutlu olmak. 31 yaşından sonra bu işe başlayan bir insan için zaten amaç profesyonellik olamaz. Amaç sadece mutlu olmak. Piyano eşimi mutlu edecekse canım eşime benden sonsuz destek. 

29 yorum :

  1. ay çok heyecanlı! öğrenmenin yaşı yoktur lafına ben çok inanırım. bak 31 yaşımdan beri neler neler öğrendim bu inancın sayesinde.hem dediğin gibi herkes Fazıl Say olacak diye birşey yok ki. önemli olan onun (ve senin) hayatına kattığı renk ve zenginlik. tebrik ederim sizi. benim de aklımın köşesinde müzik hep var. bir gün ben de el atabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Joe. Sen el attığın her işi becerirsin, müziğe de el at bence.

      Sil
  2. ne kadar güzel:) ben de 28 yaşında kemana başladım :) ben de araştırmıştım hocalarla görüşmüştüm bu yaştan sonra öğrenilir mi diye ama onlar da çalışmanın çok önemli olduğunu söylediler.Evet gerçekten zor oluyor ama çok eğlenceli :) çok güzel vakit geçiriyorum,dahası yeni şeyler öğreniyorum. Umarım sizin için de herşey çok güzel olur. İyi çalışmalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, hayata renk katmak için hiçbir yaş geç değil, öyle değil mi? Sana da iyi çalışmalar :)

      Sil
  3. HARİKA ve tebrikler:)
    Komik bir şey anlaatcağım, en yakın arkadaşımın kocası ve hatta kendisi kocamın arkadaşı, 35 yaşından sonra elektro gitar çalmaya başladı ve oldukça başarılı, kendi kendine öğrendi ve ben onu çok takdir ediyorum harika bişey!!
    Bir de evde bir piyano sesi olması müthiş! Arca birkaç aydır ders alıyor, evde çalışırken onu dinlemek - iğrenç de çalsa - çok keyifli:) kocanı canı gönülden tebrik ediyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Arca'yı ve seni tebrik ediyorum. Siz analı oğullu süper ikilisiniz :)

      Sil
  4. Sevgili kitapsız kedi, başlığı görünce bir gülümseme geldi..
    Çok çok olumlu bir gülümseme tabii.
    Lütfen bloğuma gir ve en son postu değil bir öncekini oku.
    Hikayeler aynı.
    Şimdi ben ve eşim akşamları enstrümanlarımızın başındayız :)
    Telefondan yazdığım için linki yapıştıramadım.
    Çok sevindim, harika bir yolculuğa çıktı eşin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen okuyacağım Yasemin.

      Sil
    2. Çom şahane bir şey enstrüman çalmak, çalmaya çalışmak ne güzel üstte yorumlardan herkesin bir ilgisi var.
      Benimde eşim ders almadan bas gitar çalmayı öğrendi, kendi kendine ve internet yardımıyla. 1 senedir çalışıyor, 35'inde ;)
      Bu arada mimledim seni, istersen yapabilirsin. :)

      Sil
    3. Yeliz'in bahsettiği koca, senin kocan o zaman :) Tebrik ederim ben de eşini :))
      Mim için teşekkürler. En kısa zamanda yapacağım.

      Sil
  5. Bu güzel yazıyı dün akşam telefondan okumuştum ve akşam akşam içim umutla doldu valla, özellikle de son günlerde içimde gittikçe artan bir enstrüman çalma isteği varken :)
    Gerçekten ikinizi de çok tebrik ediyorum. Bu çok harika ve ciddi anlamda da cesaret gerektiren bir şey bence, piyano yaaa saz, gitar falan değil, öyle kaldırıp bir kenara koyamazsın. Evde baş köşede, her an seni çağıran, hem göze hem kulağa hitap eden bir enstrüman. Harika...
    En kısa zamanda piyano fotolu postlar bekliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Piyano geldi dün akşam, görmeye değer bir heyecan havası vardı evde, Üzüm bile dahil oldu bu heyecana, tuşlara bastıkça miyavladı durdu :) Fotoğraf çekildi bile, yazıları gelir tabi :)
      Sana da cesaret versin umarım yazılar :) Sen ne çalcan?

      Sil
    2. İşte sorun tam olarak burada aslında :) Ne çalmak istediğimi bilmiyorum :) Ya da çalmak mı yoksa yapmak mı onu da bilmiyorum. Enstrüman mı çalsam, resim mi yapsam, yaşam koçluğu sertifikası mı alsam...bu liste uzar gider, ben de arkasından bakar kalırım. Bir şeyler yapmak istiyorum ama ne? Annemin bana en sık kurduğu cümle: "Sen önce bi ne istediğine karar ver." Valla 30 yıldır kararsızsam demek :)

      Sil
  6. Geç olsun güç olmasın. :))) Piyano zaten çalınası bir enstürman umarım keyifle bir an önce öğrenirsiniz. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geç oldu ve güç de olacak :) Piyano zor bir enstrüman.

      Sil
  7. Çok yakın bir arkadaşımın annesi 55 yalında başladı ve kendine tek bir hedef koydu: ben sadece Mozart'ın Türk Marşı'nı çalacağım (kendisi türk değil, türkle evli bu arada). 6 ay falan uğraştı, başardı! Şimdi ne zaman bir piyanolu ortam olsa muhteşem bir şekilde Türk marşını çalıyor. Çok akıllıca bence çünkü kimse ikinciyi dinlemez, 1 eserle "ooow muhteşem çalıyorsunuz"u alıyor ve tamam :D zeka bu işte..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalmayı öğrendikten sonra tek bir parçayla yetinmek mümkün değil bence, devamı gelir muhakkak, gelmeli :)

      Sil
    2. Çalmayı değil işte, hocaya "bana sadece Türk Marşı'nı öğret" diye girişilmiş şipşak piyano dersleri bu :D

      Sil
    3. :D Ben anladiiii. Ama öyle aynı şeyi çal dur, olmaz kii ya :) Sadece piyanolu ortamlarda tek şarkılık hava atmaya yarar işte :)

      Sil
  8. Muhtesemmis!
    Yilmadan ustune giderse yapar. Ben de mi bir seyler calsam hmmm

    YanıtlaSil
  9. Sende bir şey var Kitapsız kedi, sen işin içine girdi mi olmayacak şeyler oluveriyor, 37 yaşımda bana kedi sevdirdin, vejeteryanlığı haklı gösterdin...yunus için keman almıştım hiç çalamadı ben de zorlamadım, evde boş boş durmasın öğreneyim dedim ama ben de kulak yok...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki keman da oluverir Ayşe, denemeye değer :)

      Sil
  10. Eşiniz şu anda piyano çalıyor mu? Çok merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşim kursu kısa süre sonra bıraktı ve kendi çabalarıyla birkaç parçayı çalmayı başardı. Artık yeni parçalar için çaba göstermese de aynı parçaları zaman zaman tekrarlıyor sadece.

      Sil
  11. Bizim eve de dün akşam itibariyle bir piyano girdi. Kızım 8 yaşında ve okulda piyano derslerine çok ilgili.Öğretmeni müzik kulağının iyi olduğunu düşündüğünden eve bir piyano almamızı önerdiği için aldık. Kursa gitmese bile bırakın evde kendi kendine uğraşsın dedi. Benim ,klasik müzik konserlerinde gözümü kırpmadan keman çalan birini her hareketiyle izleme gibi bir huyum var. Kendimi o kadının yerine koyuyor ve hayallere dalıyorum. Buna rağmen bu saatten sonra keman çalmayı denemedim çünkü öğrenmeye çalışırken çıkaracağım seslere kendimin bile tahammül edemeyeceğini düşünüyorum. Bari yan flüt çalayım dedim. Ne de olsa ortaokulda blok flüt çalarak ,flüte bir nebze yaklaşmıştım. :) Kardeşim de yıllar önce böyle heves edip, bir yan flüt alıp, hiç çalmamıştı. Ondan yan flütünü istedim ,bari bir işe yarasın diyerek. Niyetim kızımla birlikte kursa gitmek , o piyano dersi alırken ,yan flüt dersi almaktı. Dünden beri acaba ben de mi piyano dersi alsam diye düşünüyorum. Duru sayesinde daha kolay öğrenebilirim belki. Şu an itibariyle 38 yaşında birinin hayatını biraz kolaylaştırmaya ihtiyacı var sanırım. Kafası bu kadar karışık hala yaptığı işi sevip sevmediğinden yada onu yapmazsa ne yapacağından emin olmayan biri olarak enstrüman çalmaya başlamaya karar vermek bile yorucu benim için . :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kafası bu kadar karışık hala yaptığı işi sevip sevmediğinden yada onu yapmazsa ne yapacağından emin olmayan biri olarak, sizi mutlu edecekse hemen başlamalısınız piyanoya ya da kemana. Hayalinizde keman varmış madem keman çalın bence. Sevgiler.

      Sil
  12. Merak ettim süreci, eşiniz piano da ne aşamaya geldi aacaba :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...