5 Haziran 2014 Perşembe

Karga


Sabah eşimle evden çıktık, sokakta iki tane karga elektrik tellerine tünemişler, kanatları yarı açık vaziyette acayip yüksek bir sesle çığlık atıyorlardı resmen. Bir yandan da yere bakıyorlardı. Baktıkları yere gittiğimizde bir kedi hızla kaçtı ordan. Sonra bir baktık ki, küçük bir karga var yerde. Sanırım kedi onu yaralamış, uçamıyordu. Ben tabi hemen karganın yanına doğru gittim, neyi var diye bakmak istedim. Birden kargaların çığlıkları daha da yükseldi, eşimin çekil ordan hemen diye seslenmesiyle bir baktım ki, kargalar bana saldırıya geçmiş. Kafamın hemen üzerine doğru dimdik iniyordu bağıra bağıra. Çekildim hemen karganın yanından. Ciddi anlamda uçamayan kargayı korumaya almışlardı.  

Kargalar hakkında çok yanlış inanışlar var genel olarak. Yüzlerce yıl yaşadıkları, aptal oldukları gibi. Lanetli ve karanlık bir durum da yüklenmiş nedense kargalara. Ama ben kargaları çok severim. Hoş hangi hayvanı sevmiyorum ki zaten :) Hazır kargalardan bahsetmişken, kargalar hakkında birkaç doğru bilgi de vereyim;

- Aptal olarak tanınmalarına karşın kargalar, en zeki hayvanlar arasındaymış. Zeka seviyesinin köpekgillerle eşit olabileceği düşünülmekte. Şempanze ve yunuslara yakın bir zeka oranları varmış. Son derece iyi bir alet kullanıcısı olan kargalar ayrıca alet de yapabiliyorlarmış. Alet yapımıyla ve kullanımıyla ilgili bir deneyi de izlemiştim, süperdi. İzlemek isteyenler için: TIK.

- Kargaların ömrü üzerine son derece abartı rakamlar söylenir. 200 yıl bile duydum. Gerçek ise; kargaların ömrü 15-20 yıl civarıdır.

- Müthiş bir taklit yetenekleri varmış. 100 kelimeyi ve 50 tam cümleyi öğrenebilen kargalar varmış. Sesleri taklit ederek diğer hayvanlarla dalga geçerlermiş. Ses taklitini bilmem ama bizim kızla balkonda dalga geçtiklerine bizzat tanık oldum. Resmen benim minik kızımla eğleniyorlardı, gak gak gak eşliğinde. Balkonda bir sağa bir sola uçup duruyorlardı, bizimki de çılgına dönmüş bir vaziyette onlara bakıyordu. Aşağı atlamasını istiyorlardı sanırım yavrumun.

- Kargaların ekinlere zarar verdikleri gibi bir inanış da vardır. Bu da yanlışmış. Aksine her türlü ekin zararlısı böcekleri yiyerek olumlu katkıları bile oluyormuş. 

- Hafızları da iyiymiş ve kindarlarmış, sakın ola bir kargaya zarar vermeyin, başınıza bela almayın derim. Kafanızı yararlar valla. 

16 yorum :

  1. Hayvanlara uğursuz vs gibi sıfatlar takmak kadar saçma bir şey yok zaten. Bir ülke ya da inanış için uğursuz sayılan hayvan, başka bir ülke ya da inanışta uğuru, bereketi, iyiliği simgeleyebiliyor. Bu ne yaman çelişki değil mi?:)
    Kargalara da bütün hayvanlara olduğu gibi bayılırım. Ama kargaya aptal diyene de şaştım zira zekalarıyla bilinirler. Yıllar önce izlediğim şu videoyu hiç unutmam. http://www.youtube.com/watch?v=rd3vUeULZIk Çöple bardaktan bir şey çıkarmaya çalışıyor, olmayınca çöpün ucunu bir yere takıp çeviriyor, kanca haline getirip öyle çıkarıyor. Alet kullanmanın da ötesinde, aleti modifiye ediyor hayvan, daha ne olsun!
    Sevgiler.:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle modifiye ediyor :D Teşekkürler yorumun için.

      Sil
  2. Yaralı kargaya bakacağım derken az kalsın kendin yaralanacakmışsın, dikkat et kendine...
    Ben kargaları severim ya da sevmem diyemeyeceğim, sanırım nötürüm onlara karşı, ama o bağırmaları yok mu, işte ondan ürküyorum biraz.
    Akıllı oldukları kesin, ben de bir belgesel izlemiştim, düzeneklerin içine yerleştirilen yiyecekleri çıkarmak için düzeneğin mekanizmasını çözüyorlardı, hem de bir-iki denemede...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kargaları severim, o yan yan bakışlarını, efe gibi yürümelerini, asil duruşlarını severim :) Üstelik çok da zekiler, imkanım olsa karga bile beslerim :))

      Sil
  3. Hayvanlara uğursuz diyenlerin kendileri uğursuz bence:)..Kargalarla sizin yaşadığınızın bir benzerini babam da yaşamıştı. Uçuş eğitimi verdikleri yavruları yola düşünce yardım etmeye çalışan bir adama resmen sorti dalışı yapmışlar. Anne-baba yüreği... Hem de biliyorlar ki bu dünyadaki en tehlikeli canlı insan:S...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet işte o uçuşlarını tam olarak karşılayan kelime; sorti. Kafama sorti yaptılar :)

      Sil
  4. Kargaları oldum olası ben de ilginç bulmuşumdur. Farklı bir hayvan olduğu her halinden belli. Yalnız, kargaların yaşıyla ilgili size katılamayacağım, zira "bir karga tam beş bin yıl yaşar." Sizinle şunu paylaşayım derken karga üzerine karaladıklarımın birkaç taneyi bulduğunu fark ettim.

    Selamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki yüz fazla derken, beş bine çıktı :) Kargaları ilginç bulduğun belli, epey yazmışsın onlar üzerine. Güzel de yazmışsın. Teşekkürler yorumun ve paylaşımın için.

      Sil
    2. Rica ederim, ben teşekkür ederim sevgili blogdaşım. :) Takip etmeye çalışıyorum, güzel yazıyorsun sen de. Sağlıkla kal.

      Sil
    3. Her telden takılıyorum işte, günlük gibi benimki. Sen de sağlıkla kal.

      Sil
  5. Kargaların ömrüne çok şaşırdım :)

    YanıtlaSil
  6. Kargaların ceviz kırmaları bir numaradır benim için. Belki denk gelmişsindir sen de. Ağzına aldığı cevizi, hızlıca uçarken havadan yere bırakır. Sonra geri yere inip alır cevizi, sonra bir daha, bir daha, ta ki kırılana kadar havadan atar durur. Sonra içini afiyetle yer. Akıllı hayvanlar cidden. Bir inceleyince fiziksel olarak da bir o kadar güzeller.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç denk gelmedim, keşke denk gelsem de izlesem. Balkona ceviz mi koysam :)

      Sil
  7. Ben de fabllardan ders almadigimizi dusunuyorum. Hatirladikca karganin zekasi ile diger hayvanlara verdigi dersler tesaduf olmamali.
    Ben bir ara cok kotu bir sey yapiyordum. Tufekle atis yapardim balkondan Izmir Korfezi'ne dogru kargalari kacirmak icin.
    Ben balkona cikinca ciglik atip kacarlardi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciddi olamazsın... Tüfekle kargalara ateş etmek mi! Bu yorumun buzlu oldu biraz benim açımdan :/

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...