12 Şubat 2014 Çarşamba

Kedilerde parazit aşısı gerekli midir?

İki kedim oldu şimdiye kadar. İlk kedim, öğrencilik yıllarımda sokaktan bulduğum bir sarmandı. İçimde hala dinmeyen bir sızı bırakarak gitti. İkinci kedim Üzüm, onu biliyorsunuz zaten. İlkinde acemiydim, aynı Ayşe'nin yaşadığı tedirginliği, korkuları yaşadım başlangıçta. Öğrencinin mali durumları belli. Belediyenin veterinerine götürdüm, aşılarını yaptırdım, zamanı geldiğinde kısırlaştırmaya da yine belediyenin veterinerine gittim. Düzenli aşılarını da yaptırdım. 

Üzüm'ün de ilk aşılarını yaptırdım. Üç aydan üç aya yaptırılan iç parazitini de ilk 1 sene düzenli bir şekilde yaptırdım. Sonra internette araştırmaya başladım. Benim kedim evden dışarıya adımını atmayan, sadece kuru mamayla beslenen bir kedi. Neden 3 ayda bir parazit aşısı yaptırıyorum bu hayvana diye düşünmeye başladım. 

Genel kanı şu ki, bu aşı kesinlikle yapılmalı, yapılmazsa hayvanın bağırsaklarındaki parazitler insana geçer, kistlerden toksoplazmaya kadar pek çok hastalık başınıza gelebilir. Tamam bu kısmı doğru, eğer parazitli bir hayvanınız varsa ya da sokaktan bir hayvan sahiplenmek istiyorsanız kesinlikle aşılamalısınız. Ama olayın kırılgan noktası şurası; aşılattığımız hayvan evden çıkmıyorsa neden 3 ayda bir tekrar tekrar aşı yaptırıyoruz? Bu paraziti hayvanın bağırsağı kendi mi üretiyor? Evden çıkmayan, sokak kedileriyle ya da başka kedilerle muhatap olmayan, onlarla kavga edip yaralanma ihtimali olmayan, kuru mamadan başka bir şey yemeyen bir kediye parazit nerden geçecek? 

Veterinerlerin çoğu, bu mantığa şiddetli bir şekilde karşı çıkıyorlar. Ve bu soruma karşılık olarak gelinen ortak noktaları da AYAKKABILAR. Evet, ayakkabılarınızla bile parazit getirebilirsiniz, dedi hepsi de. Ayakkabımdan eve, evden pisinin bağırsağına yerleşen kurtçuklar, yaşam döngülerini benim vücudumda kist olarak tamamlayacak olabilirler. Güzel senaryo da, bunun olma olasılığı milyonda kaç? Ayrıca evde ayakkabıyla dolanacak kadar avrupai olamadık henüz. 

Biliyor musunuz, yeterince yıkanmamış yeşilliklerden, sebze ve meyvelerden parazit kapma olasılığınız çooook daha fazla. Maalesef ki aşılar, çoğu veteriner tarafından para kapısı olarak görüldüğünden, parazitli olsun olmasın kedilerimiz, 3 ayda bir aşılanıyorlar. Paraziti olmayan bir kediye parazit aşısı yaparsanız ne olur? Boşu boşuna kimyasal yüklemiş olursunuz, gereksiz yere strese sokmuş olursunuz, bağışıklık sistemine zarar vermiş olursunuz.

İlk aşılara bir sözüm yok ancak, ilk aşıları tamamlandıktan sonra evden çıkmayan kediler için  gereksiz aşı yüklenmesine de karşıyım. Bir kedi bir sefer kuduz aşısı olduktan sonra evden çıkmamışsa, kuduz olan bir hayvanla bir münasebeti olmadıysa, nerden kapacak bu hayvan kuduz mikrobunu? Benden mi? Neden hayvana düzenli aralıklarla sersemletilmiş kuduz mikrobu veriyoruz?

Karşı çıkanlar olacaktır, çünkü ben şiddetli tepkilere maruz kaldım diyebilirim. Evden çıkmadığı için kedime parazit aşısı yaptırmıyorum dediğimde bana katil muamelesi yapan veterinerler de oldu, o zaman gerek yok diyen dürüstleri de. Aşı miti kolay kolay yıkılacak türden değil, çünkü bu bir sektör. Ama benim tercihim bu yönde. Ve artık çok lüzum görmedikçe veterinere de gitmiyorum. Çünkü ne zaman bir sorunum için veterinere gitsem çok daha büyük sorunlarımız oldu. Bir sürü ilaç kullandım hayvan iyice hasta oldu, zaten sokağa çıkmak çıldırtıyor resmen hayvanı stresten, strese girince daha beter hasta oluyor ve bu döngüyü kıramıyoruz. 

Yaklaşık 2,5 yıldır aşı yaptırmıyorum Üzüm'e. En son 1 sene önce veterinere götürdüm. Çenesinin altında oluşan ve artık kronikleşen kabukcuk görünümü için kan tahlili yapıldı. Yaklaşık 10 dakika süren işlemden dünyanın parasını isteyen veterinere ertesi gün tahlil sonuçlarına ilişkin bir soru sormak istediğimde adam resmen beni fırçaladı. Kedimin bir şeyi olmadığını, tahlil sonuçlarının gayet güzel olduğunu söylemişmiş, ben tekrar soru sormakla ona güvenmediğimi belli ediyormuşum, ve daha bir sürü şey. Adam telefonda resmen beni fırçaladı, altta kaldığımı söylemiyorum tabi ki cevabını verdim ancak bu veterinere son gidişim oldu. 6 ay boyunca da ekstrede bu adama ödediğim paraları her gördüğümde kulaklarını çınlattım.

İşin özeti; sokaktan alınan ve evden dışarı çıkmayacak bir kedinin ilk aşılarından sonra tekrar tekrar aşılatılması bana göre gereksiz. Tabi ki bu benim görüşüm.

60 yorum :

  1. Ben de katiliyorum size, bizimki de evden hic cikmayan ve kuru mama yiyen bir kediydi, veterinere gitmek asinin saglayacagi faydadan cok daha buyuk strese sebep oluyordu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle öyle. Hayvanda olmayan bir parazit için veterinere götürüp, aşı yaptırmak, o kadar stres yaşatmak yarardan çok zarar veriyor.

      Sil
    2. Ben de aynı senin gibi düşünüp ,yaptıklarını yapmıştım.Kedimin veteriner stresi gitti,daha iyi huylu oldu.Kedi sağlığıyla ilgili dikkat etmem gereken şeyleri yapıyorum.İyiyiz.

      Sil
    3. Merhaba, anne baba ev kedisinin yavrusunu sahipleniyorum. Yani anne babası dahil hiç sokak yüzü görmemiş. Sütten kesilir kesilmez alacağım. Yinede dış parazit aşısı yaptırmalımıyım acaba?

      Sil
  2. Bu konu benim de kafamı çok kurcalıyor...yalnız bizim gittiğimiz veteriner parazit için aşı yapmadı hap yutturdu ve 45 günde bir olacağını söyledi...şimdi hepten karıştı kafam :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burcu anlattığım gibi uzun süre düşündüm ve araştırdım, sonunda da böyle karar verdim. Düzenli aşılayanlara ya da hap yutturanlara da bir şey diyemem tabi ki ama 3 ay bile evden çıkmayan bir kedi için çok kısa derken 45 günde bir hap yutturmak, bana aşırı geldi açıkçası. İç organlara aşırı yükleme oluyor bana göre.

      Sil
  3. Benim kediciği( hala isim koymada kararsızım:) öyle çok seviyorum ki, beni sizler gibi hayvan dostlarına yakın etti,ne ayrı en farklı bir dünyaymış...şu 3 günde beni öyle farklılaştırdı ki...Dün tedirginliğimin büyük bir kısmını üzerimden attım ve ailemiz dün gece gibi kahkahalı bir gece geçirmedi,kedicik de benim gibi tedirgindi,yeni bir eve alışıyordu,belki de yeni evin
    stresindeydi dün gece önerdiğin kağıt toplu ip sayesinde çok güldük.Yunus şöyle dedi" kardeşim olmadığı için artık hiç üzülmeyeceğim"....
    Aşılara çok para istedi özel veteriner,hesaplamama göre ilk ay bin lirayı bulan aşı takvimi çıkardı.
    yakın belediyeleri araştırıyorum ,yarı yarıya fiyat düşüyor onlarda...
    Yine önerdiğin gibi ayaklarımdan,ellerimden uzak tutmaya çalışıyorum çünkü her yerimiz tırmık içinde,tırnakları çok sivri,kesmek mi lazım yoksa tırmalama tahtası denen o şeyi satın aldığımda tırnakları törpülenir mi?
    Eşim de bu kist yapma olayından çok tedirgin,iş yerindekiler, çocukta kist yapar kedi diye korkutmuşlar...
    Her gün yeni şeyler keşfediyorum, hayvan severlerin arkadaşlığı da çok farklıymış...iyi ki varsın arkadaşım kitapsız kedi:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşe, tedirginliğini ve korkularını çok iyi anlıyorum. Bizim toplumda hayvan ve çocuk, hayvan ve hamile efsaneleri o kadar fazla üretilir ki, korkman gayet normal.İçinin rahatlaması için bilgi edinmen gerekiyor.Bu konuda internette çok kaynak var. Bir hayvanla büyüyen çocukların bağışıklık sistemlerinin diğerlerine göre çok daha güçlü olduğu, alerji problemleri ve astımın daha nadir görüldüğü bir gerçek. İlk aşılarını tamamladıktan sonra bence hiçbir korkun kalmasın. Hatta evden çıkmayan bir kedi (özellikle kedi diyorum, çünkü sürekli kendini temizleyen bir hayvandır) bizlerden çok daha az mikrop taşıyor. Belediye veterineri tabi ki aşılar için iyi bir seçenek. Çünkü yapılan aşı aynı aşı, bir farkı yok. Ücretten başka :)
      Tırnakları kesmek istiyorsanız, çok dikkat edin. Patinin ortasına hafifçe bastığınızda tırnakları çıkacaktır. Tırnakların içinde şeffaf kırmızı bir çizgi göreceksiniz.Kesinlikle bunu kesmemelisiniz, çünkü sinirleri onlar, kestiğiniz takdirde kanama olacaktır ve çok acı verir. Kırmızı olmayan en uçtan birazcık kesmeniz yeterli olur. Ama en iyisi siz ilk aşıları için gittiğinizde veterinere kestirin tırnalarını, görmüş olursunuz hem. Tırmalama tahtası mutlaka edinin. Koltuklarınızın selameti için de gerekli :) Tırmalama tahtasına ne kadar erken alışırsa o kadar iyi. Tahtayı aldığınızda ön patilerden tutup tahtaya sürtmeniz öğrenmesi için yeterli.
      İlk aşıları en kısa zamanda yaptırın, sonra da kist gibi bir kaygınız kalmasın. Araştırıp bilgi edindikten sonra da, efsane üretenlere kulak tıkayın.
      Sen de iyi ki varsın Ayşe :) Her zaman istediğini sorabilirsin, seve seve cevaplarım.

      Sil
  4. Ahhh ne kadar güzel yazmışsın! Ben sırf bu sebeple veterinerimle kavga ettim! Her sene bir dolu aşı yaptı Pisi'ye (Pisi, büyük hanım olur bizim evde). Pisi pek sosyal bir kedi değil, stres yaşayınca da bağırsakları bozuluyor haftalarca, ilaçlar, üzüntüler derken beter oluyoruz anlayacağın. Veterinere senin de yazdığın aynı sebeplerden dolayı, istemiyorum aşıları dedim. Olmaz öyle şey, ayakkabılar, ayakkabılar, ayakkabılar! Dedim biz eve ayakkabıyla girmiyoruz, siz giriyor musunuz? Yok, dedi... Ben de yaptırmıyorum artık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yaa, ayakkabı mevzu veterinerler açısından çok önemli. Adeta kabus :D Hepsi de tutturmuş bir ayakkabı.

      Sil
  5. Size sonuna kadar katılıyorum. 8 yaşında bir kedim var. Evet ilk zamanlar sürekli aşılattım. Veterinerler sürekli aşı üretmede bahaneleri çok. Lösemi aşısı dahi yaptılar. İlk zamanlar veterinerden tırsan kedikızım, sonraları resmen kaplan kesildi ve kutusundan dahi çıkarmanın imkanı kalmadı. Dolayısıyla artık aşı yaptıramıyoruz veterinere gitmiyoruz. Yaşına bağlı olarak düşündüğüm, ara sıra kuru öksürük dışında rahatsızlığı da yok bereket ki. Sonuç olarak: veterinerlere asla ve asla inanmıyorum ve yaptıkları aşıları da astronomik rakamlar talep ettiklerini düşünüyorum. Umarım bu yazınızı bir veteriner okur da, ne olduklarını insanların anladığını görür.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Veterinerlere düşman olduğum sonucunun da çıkarılmasını istemem. Yaptıkları işi severek yapan, hayvanları seven ve hayvanseverleri yolunacak kaz olarak görmeyen veterinerlere asla lafım olamaz. Sonuçta elbette ki onlar da hayrına yapmıyorlar bu işi. Ancak maalesef insanın güvenini sarsan, hayvanın sağlığından çok alacağı parayı düşünen çok veteriner var. Ama dediğim gibi, aşı konusu büyük bir sektör ve bundan para yiyen de çok insan var. O yüzden söylediklerime çok kızabilirler. Sorun değil, bu da benim görüşüm ve benim seçimim. Kedinize sağlıklı, uzun bir ömür diliyorum. Sevgiler...

      Sil
  6. Kayınvalidem bu akşam telefonda ısrarla" ev kedisine aşı gereksiz,boşuna aşı yaptırmayın" dedi, arkadaşlarından duymuş.
    Karma,kuduz ,parazit çok önemli diye biliyorum( üç gündür) hele benim kedicik 3 aylık ve parazit tedavisinden başka aşı yapılmamış,sizleri anlattım, onlar yaptırıyorlar, dedim ama ikna edemedim herhalde.Benim şaşırdığım kayınvalidemin arkadaşlarının kedileri aşısız ve üç aylık hiç aşı vurulmamış bir kediye de kefiller!
    şimdilik lösemi aşısı vurdurmakta kararsızım, ilk sırada karma aşısı ( 5 kere) mutlaka yaptıracağım.(şimdi bana hep gereksiz yere hayvana acı veriyorsun demez inşallah)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşecim, sokaktan sahiplenmemiş miydiniz kediciği? Sokaklarda yediklerinden, ya da diğer kedilerden parazit ya da diğer hastalıklar bulaşma ihtimali olacağından ilk aşılarını yaptırmanı tavsiye ederim. Önlem almak adına. Tabi ki hastalık kapmamış da olabilir, sağlıklı da olabilir ama ya varsa? Riske atmaya değer mi? İlk aşılarını yaptırıp, sonra da gönül rahatlığıyla sevişin, koklaşın bebişle :)

      Sil
  7. Ne kadar guzel yazmissin. Seni cesaretlendirmek isterim. Bizde 5 tane kedi var ve bunlarin 3 u duzenli disariya cikiyor bu sebeple tum kedilerimizi ve kopeklerimizin parazit haplarini duzenli aliyoruz. Ayrica sokak kedilermizin hepsinede parazit hapi yutturuyoruz yiyeceklerinin icinde tabi :) Fakat dediklerine cok katiliyorum eger kedim disariya cikmasaydi asla parazit yaptirmazdim kuduz icinde ben kedilerime de kopeklerime de kuduz asisi yaptirmiyordum ( maalesef bu sene yaptirmak zorundaydim ve yaptirdim yurtdisina cikarabilmek icin)
    Cok guzel bir yazi yazmissin ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazınıza bayıldım teşekkür ederim bilgileriniz için bir şey sormak istiyorum benim ayakkabılarım evin içinde sıkıntı olur mu

      Sil
    2. Rizede yaşıyorum kedimde var veterinerim dediki bu yörede o kist hastalığından yok dışarı çıkabilir kediniz dedi buyur burdan yak ??

      Sil
  8. Yazın gerçekten çok hoş ve bilgilendirici benim de kedim 5aylık sokak kedisi 1 ic ve dış parazit aşısı yapildi 2 asisi daha var ve birde kuduz aşısı yaptırmayı düşünüyoruz evden hiç çıkmıyor 1 aya yakındır bizimle evde herkes onu çok seviyor sizce parazit aşılarına devam etmeliyimim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Aslı. Yazdığım gibi, ilk aşılarını tamamladıktan sonra evden çıkmayacaksa bence 3 aylık periyotlarla parazit aşısı yaptırmak gereksiz.

      Sil
  9. Merhaba, aydınlatıcı bir yazı olmuş. Şahsen benim kedim de hiç dışarıya çıkmadığı için aşı yaptırmıyorum. Doğru mu yapıyorum, yanlış mı diye düşünürken yazdıklarınız beni ikna etti.

    Fakat bir konuda fikrinizi almak istiyorum. Ben bazen kedime yaş mama veriyorum. çok seviyor. Büyük marketlerde satılan tavuklu, sığır etli vs olan bilindik yaş mamalardan. Hatta bazen ton balığı bile verdiğim oluyor. Sizce bu konuda yanlış mı yapıyorum? Bir insandan farksız benim için. Böyle gördüğümden de kuru mama dışında daha lezzetli bir şeyler yemeye hakkı olduğunu düşünüyorum. Özetle böyle bir durumda parazit aşısı yaptırmalı mıyım ben sizce? Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Eğer evinizde grip hastalığından çok ciddi ölçüde etkilenen birisi olsaydı her sene grip aşısı olurdunuz bu kişiye bulaştırmamak için değil mi? Kedinizi de bu konuma koyun, ona bize gribin geldiği gibi çok da önemli gelmeyen toxoplazma paraziti bizim beynimizde kalıcı zararlar verebiliyor. Bu durumda kedinizin korunma amaçlı aşılanması ikinizin de isteyeceği bir şey olur diye düşünüyorum. Anlamsız enformasyon yaymayın aşılama kediniz olduğu kadar sizin için de. Köpek ısırdıktan sonra kuduz aşısına gitmemekten bir farkı yok bahsettiğiniz şeyin. Şehirde kuduz kapma ihtimaliniz milyonda bir ama senede milyonlarca insan aşısına gidiyor İstanbul'da.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ya yazdığım yazının tamamını okumadınız, ya da Toxoplazma hakkında yeterli bilgiye sahip değilsiniz diye düşünüyorum. Evden çıkmayan, beslenmesi kontrollü bir kediden bahsediyoruz. Toksoplazma ilk aşıları yapılan ve bu şartlarda yaşayan bir kedide kendi kendine türeyemeyeceğine göre nasıl olacak dediğiniz şeyler? Hadi oldu diyelim, evden çıkmayan ve beslenmesi kontrollü kedinizde toksoplazma var, size bulaşması için afedersiniz ama o kedinin bokunu yeterli miktarda yemeniz gerekir. Anlamsız enformasyon dediniz değil mi? Bu toksoplazma olayı tam da bu tabire uyuyor bence.

      Sil
  11. Yazmadan edemeyeceğim. Lütfen ön yargılı olmayın. Dış parazit konusunda size katılıyorum fakat benim fikrim yaza girerken bir kez olmak üzere yapılmasıdır. Sokak köpeğini sevip otobüste oraya buraya yumurtalar bulaştıran bir adamın dokunduğu yere dokunduğunuzu bilemezsiniz. İster istemez kedinizi seversiniz ya da montlarınız vb ile eve girer. Asla dışarı çıkmayan pireli kedilere gerçekten de sandığınızdan çok rastlanıyor. ( Çok titiz sahipleri olmasına rağmen). Yılda bir kez uygulanabilir eğer kaptıysa tekrarlanabilir bunun nedeni dışarıdaki başka hayvanı emen pirenin hastalık taşıma durumudur. İç parazit konusunda ise katılmıyorum. Toksoplazma da dışarı çıkmayan kedilerde görülür ve ikiniz için de bilinçsizce verilen bir karar sonucunda zorlu günler başlayabilir. Gerçekten risklidir ve buna değmez.
    (İki kedim var. Dış parazit ilk bahar ve sonbaharda yaparım. İç parazit ise 4 ayda bir senede 3 defa)

    YanıtlaSil
  12. Merhaba ben 1 kedi almayı düşünüyorum ve aşılar hakkında sizin gibi düşünüyorum fakat tam olarak emin değilim. ve benim aklıma takılan birkaç soru var ben kedimi arada sırada da olsa ayda yılda 1 dışarı çıkarmayı düşünüyorum bunu yaptıktan sonra kediye aşı mı yaptırmamız gerekiyor? ve biz bazen eve ayakkabıyla girmek zorunda kalıyoruz işe geç kalmamak vesayre için birşey unuttuğumuzda çıkarmadan almaya gidiyoruz (gibi gibi) ve ayakkabılarımızı dışarıda değil içeride tutuyoruz ayrıca evi hergün süpüremiyoruz haftada 1 süpüre biliyoruz bu şartlar altında kediye sürekli aşı yapılmalı mı yoksa yapılmamalı mı ?

    YanıtlaSil
  13. İki yaşında hiç sokağa çıkmamış bir ev kedisi sahiplendim 2 ay önce veteriner iç dış parazit lösemi aşılarını yaptı yani artık sadece 3 ayda bir sadece parazitleri mi yaptırmalıyım

    YanıtlaSil
  14. 3-4 senedir aşı yaptırmıyorsunuz sanırım.Kedide bir sorun,bir parazit oldu mu ? Eğer olmadıysa bende yaptırmayacağım çünkü.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kedimde ve bizde hiçbir sağlık sorunu olmadı. Evet yaklaşık 5 yıldır yaptırmıyorum.

      Sil
  15. Merhaba güzel insanlar veteriner teknisyeniyim ama mesleğimi yapmıyorum (özel sebeblerden) evde 3 tane kedimiz var 3de aşısız sadece senede 1 her ihtimale karşı iç dış parazit uygulaması yapıyoruz unutmayınız ki 3 ayda 1 yapılan parazit uygulamaları bir zaman sonra bağışıklık kazanıp parazit türleri ile savaşdığınızda artık çok geç olur bağışıklık kazandıkları için ilaçlar fayda etmez tedaviye yanıt vermez kısa sıra önce gebelik maceram oldu doktorum evde kedi olduğunu biliyordu toksoplazma testi vs vs . bişeyler yapıldı sonuç negatif 0.01 bile değil 0.00 çıktı değerlerim çocuklarımızı aşılarla zehirlemeyelim kuru mama kullanmıyor olsalardı parazit uygulamalarını senede 1 defa bile olsa yapmazdım mamalara 0 güvencem var hangisi olursa olsun erkek kısırlaştırılmış kedilerde kristallenmeyi tetikleyen ve kedigillerin ömürlerini kısıtlayan faktörde yine mamalar.Vakitten imkanım olmadığından kuru ve yaş mama tercih sebebimiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MerhabaSokak yüzü görmemiş bir kedi alacağım nasipse aşılatıp verecekler 2.5 aylıkken.ama ben aşı yaptırmayı düşünmüyorum.erkek kedi zamanı geldiğinde kısırlaştıracağım..kısırlaştırılmış kedilerde kristallenmeyi tetikleyen dediniz anlayamadım açabilirmisiniz?birde kısırlaştorılmış kedinin ömrümü kısalıyor mamalar yüzünden lütfen yardımcı olurmusunuz?

      Sil
    2. Merhaba benim kedimde 8 aylık 2 ayda bir iç ve dış parazit dedi veterinerimiz fakat ben tedirginim dış parazit için biberiye yağı okudum biyerde yeterli olurmu acaba kerim hiç dışarı cikmiyo

      Sil
  16. Ayrıca adsız olarak yorum yapan arkadaşa istinaden söylüyorum 8 sene önce klinikte sokak köpeği saldırdı ciddi anlamda da kolumu resmen parçaladı dikiş işleri halen mevcuttur kolumda ve küpesiz bir sokak köpeği kısırlaştırma operasyonu amacı ile klinipe gelmişti KUDUZ AŞISI OLMADIM ... AMA 8 SENEDİR KUDUZDA OLMADIM.. HADİ ONUDA GEÇTİM SALDIRININ ARDINDAN YİNE BİR SOKAK KEDİSİ SALDIRISINA UĞRADIM ARKADAŞIN DİKKATSİZLİĞİ SONUCUNDA TETONOZDA OLMADIM ..BU 8 SENE ZARFINDA TETENOZDAN DA ÖLMEDİM NE KANIMDA Bİ MİKROP NEDE BAŞKA BİŞEY RASTLANMADI AŞILAR MAMALAR HEPSİ Bİ DÜZENİN DÖNEN SARMAYESİ KLİNİKLER PARAZİT İLAÇLARINI PARA İLE ALMAZLAR BAĞLI OLDUKLARI İLAÇLARINI KULLANDIKLARI MARKALARIN PROMOSYONLARIDIR...
    DİP NOT ONLAR BENİM ÇOCUKLARIM ONLARI NASIL KİMYASALLAR İLE ZEHİRLEMİYORSAM DOĞURACAĞIM ÇOCUĞUMUDA AYNI ŞEKİLDE ZEHİRLEMİYCEM ...

    YanıtlaSil
  17. merhabalar, ilk kedi deneyimim bir hafta önce bir tanıdıktan sahiplendim, üç buçuk aylık evde beslenen kedi, bir hafta sonra aşılarını yaptırmam gerekiyormuş, ilk aşıları dediğiniz nedir iç dış parazit aşıları mı, bunları evde yaptırmam mümkün mü cevap verirseniz çok sevinirim,.

    YanıtlaSil
  18. Peki yaş mama veriyorsak parazit olabilir mi?

    YanıtlaSil
  19. Hocam yazınızı ilgiyle okudum. Benimde evimde 3 tane kedim var. İkisi dışarı çıkar .Üçü de kuru mama ile beslenir .Ben sürekli evde kalan kedime parazit aşısı yaptırmayı düşünmüyorum .Diğerlerine dışarı çıktıkları için yaptırıyorum .Bu evde duran kedime diğer iki kedimden parazit bulaşır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki aşılatmalısınız. Diğer kedilerle temas halinde olacaklar çünkü.

      Sil
  20. Benim de dünya güzeli tekir bir kızım var. Prenses bizimle yaşamaya başladığında beri yerli ve yabancı tonlarca kaynak okudum, veterinerlerle konuştum, hayvan besleyen arakadaşlarımdan bilgi aldım. Aşı konusu tam bir muamma, tıpkı insanlarda olduğu gibi aşılamayı reddedenler bir uçta veterinerler diğer uçta. Aslında her iki taraf da gerçeğe sadece bir açıdan bakıyor ve yorumluyor bence.
    Elbetteki evden çıkmayan ve başka hayvanlarla teması olmayan bir kedinin hastalık kapma riski çok düşük. Fakat farkında olmadan bizim ya da evimize gelen misafirlerin taşıdığı tehlikeler var. Biz eve ayakkabılarımızla girmiyoruz ama bizim kız bazen ayakkabı dolabının içine girip oynuyor. Komşumuzun köpeği var, bahçede gördüğümüzde seviyoruz ve sonra eve geliyoruz. Toplu taşımada veya umumi yerlerdeki mikroplarla temasımızı hiç saymıyorum. Kişisel hijyenimze çok dikkat ediyoruz ve elimizi yıkamadan Tarçın'a dokunmuyoruz. Buna rağmen çok düşük ihtimallerde bile olsa dışardan parazit, yumurta, mikrop taşıma riskimiz var. Dolayısıyla evde bebek, hamile ya da 80 yaş üstü birey varsa, evinize sık sık misafir geliyorsa, bağışıklığı zayıf aile bireyleriniz bulunuyorsa bu konuları göz önüne alarak karar vermeniz gerekir. Bu işin tek doğrusu yok, risk değerlendirmesi yapıp aksiyon almalıyız.
    Ben ilk aşılarını eksiksiz yaptırdım. Parazit aşılarını da yılda 2-3 defa yani 4-5 ayda bir yaptırıyorum. Bu benim aile bireylerim ve yaşam tarzımı göz önüne bulundurarak uyguladığım bir çözüm oldu. İlerleyen zamanlarda pişmanlık duymamak ve vicdan hesabı yaşamamak için araştırıp sorgulayıp size en doğru gelen seçeneği uygulayın derim.
    Tüm hayvansever güzel insanlara patili dostlarımızla sağlıklı günler dilerimm:))

    YanıtlaSil
  21. Belediye aşısını ilk defa duydum nasıl başvuru yapıyoruz yoksa direk mi gidiyoruz

    YanıtlaSil
  22. Bende üç adet dört aylik yavru kedi var veterinere sordum aşılar nekadar tutar diye bana 50 tl den 450 lira bir rakam çıkardı biz hayvan severler o kadar masraflarımiz oluyor maması kumu derken birde aşılar eklenince sokaktaki hayvanlara imkan kalmiyor evet bende veterinere artik bu konuda güvenmiyorum onlar hayvanlari bir ticaret unsuru olarak görüyorlar onun icin bende burdan gerçek hayvan sever olan arkadaşlara sormak istiyorum bu aşılar ın ne kadarı gerçekten gerekli kudus mikrobunun nerdeyse yok denecek kadar seyrek görülmesine rağmen yapilmalımı yada karma aşının içinde parazit ve gençlik aşısı varmı yoksa bu aşı nelerin karması eğer bunları yaptırmak zorundaysak sağlikli ve maliyeti düşük bir şekilde nasıl yaptirabiliriz sonuçta kedi sayisi cogaldikca maliyet gercekten baya bir yükseliyor

    YanıtlaSil
  23. Ben sokakta küçücük bir kedi buldum 3 yıldır da bende oğluşum hiç aşı yaptirmadim ilk asilarini bile yaptirmadim banyosunu tirnaklarini kesiyorum yaş mama kuru mama veriyorum sokaga hiç cikmiyor cikmayada korkuyor çok şükür sapa saglam kedim hiç bişey de olmadi kilosu boyu herşeyi yerinde asilariben gereksiz buluyorum en önemli şey hijyendir iyi bakimdir iyi bakimdan kastim aşı falan değil gereksiz masraf onlar

    YanıtlaSil
  24. 1 senedir sadece evde olan ve böbrek için özel mama tüketen kedimde pire gördüm ve şok oldum. İç paraziti bilemem ama dış paraziti bundan sonra asla aksatmam

    YanıtlaSil
  25. Kediler organlarını yaliyorlar,çiş yapıyorlar popolarini temizliyorlar,kumda çişine basabiliyorlar ve bunlarla iç ve dış parazit oluşumuna sebebiyet veriyorlar ayakkabıya yada ev kedisi mevzusuna takılmayın yani.Hem kediniz hem sizin için iç dış parazit gerekli ve kuduz aşısı zorunlu bir şikayet olduğunda karnesi sorulmaya gelinir kuduz aşısı yoksa kedi yada köpeginize el koyup götürme haklarına bile sahipler.

    YanıtlaSil
  26. Çok güzel bir yazı olmuş bende evdeki kedilerimi aşılattrmıyorm evden cıkmayan kediler her yerleri pırıl pırıl ara ara iç dış parazit uygulamalarnı yapıyorm hap alarak aşı olayları bence toplu halde yaşayan kedi ve köpeklet iiçin geçerli birbrlerine enfksiyon bulaştrmamaları için.örneğin bizde grip hastalıgını toplu halde yaşadıgımız ortamlar dan alıyoruz bu yüxden aşı oluyoruz hayvanlrdada bence aynı durum gecerli.. Veterinerler hükümetler evde beslenen pırıl pırıl hyvanlara aşı yapacagna belediyelerdeki ve sokaktaki brbrlerine sürekli hastalık bulaştıran ölen can çekişen hayvanlara bi el atsınlar...

    YanıtlaSil
  27. Bende belediyede aşıyı nasıl yaparız çok merak ediyorum.bilgi verir misiniz..2gundur çok küçük bir kedi bulduk sokakta temizledim ama ilk aşılarını yaptırmak istiyorum hem onunhemde çocukalrın sağlığı için gerçekten veteriner masrafları çok yuksek

    YanıtlaSil
  28. Okuduklarım içimi rahatlattı Ben bu kadar aşının gereksiz olduğunu düşünmüyorum Benim kedim evden hiç çıkmıyor Kuru mama ile besleniyor başka Kedilerle teması yok ayrıca dışarıdaki kedilere elimi bile sürmüyorum ayakkabı konusuna dikkat edeceğim bu aşıların para tuzağı olarak kullanıldığını düşünüyorum artık yaptırmama kararı aldım bir kere yaptırdım Hatta iki kere yaptırdım şimdi düşünüyorum kuduz karma lösemi aşılarını yaptırmam Gerekli mi diye yaptırırsam da bir kez yaptıracağım

    YanıtlaSil
  29. Merhaba.. tam kafamdan ayni dusunceleri gecirip, destek bulmak ve vicdanımi rahatlatmak icin nette arattim.. cunku o kadar baski ve algi operasyonu varki, insan yaptirmayinca vicdan azabi cekiyor.. suan cok mutluyum ��

    YanıtlaSil
  30. Kedim yaklaşık 6 yıldır benimle ve son 1.5 2 yıldır aşı yaptırmıyorum çünkü dışarıyla ya da başka bir hayvanla ilişkisi yok ayrıca idrar yollarındaki problem nedeniyle sadece ürinary mama veriyoruz ve eve gelince ayakkabı, kıyafetlerimize dikkat ediyoruz parazit, pire vs durumlar için. Yakın zamanda hamile olduğumu öğrendim ve vakti gelince toksoplazma için tahlil yaptırdım. Sonucu almadan bağışıklığım vardır diye düşünmüştüm çünkü 6 yıldır kedimle bir hayatı paylaşıyordum. Tahlil sonuçları çıktığında doktorum vücudumun toksoplazma ile hiç karşılaşmamış olduğunu söyledi ve çok şaşırdım. Demem o ki ilk bir yıllık süreçteki aşılar tabi ki önemli, kedinizin dışarıyla bağlantısı varsa hem onun hem sizin için aşılar gerekli ancak dışarıyla, başka hayvanla ilişkisi olmayan, yalnızca kaliteli mamalar tüketen kedilerimiz için AŞININ GEREKLİ OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM. Zaten tahlil sonucum da bence bunu destekliyor. Hayvanı strese sokmanın, vücuduna kimyasal yüklemenin alemi yok. Büşra Aygün

    YanıtlaSil
  31. Bende sokaktan bir kedi sahiplendim , ilk bulduğumuzda bir gözü enfeksiyonluydu ve alınması gerekiyordu , dolayısıyla ameliyat oldu ve iç dış parazitleri yapılmış geldi , daha sonra karmalar ve kuduz yapıldı şu an 1 yaşında ve evden dışarı çıkmıyor , ama bazen bir sinek yada hamam böceği yediğine şahit oldum o yüzden acaba bu sinek ve böceklerden parazit bulaşıyormudur onun endişesini taşıyorum , bu konuda bilgi alabilirmiyim ? Zira benim ki de veterinere gitmekten hiç hoşlanmıyor , eve gelmesini denedik parazitleri için geldi sağolsun vereriner yaptı ama kollarımızı parçaladı deli kız😻

    YanıtlaSil
  32. Merhabalar aramadigim veteriner ve barınak kalmadı galiba ücretler çok fazla belediyelerde sadece kuduz aşısı yapıyor sokak kedisi olan kedimiz yavruladı yavrular suan 1bucuk aylık ve ben eve aldim asi yaptirmalimiyim bilmiyorum yavru kediler hiç sokak görmediler bir haftasında benim evimde kuru mama yiyor ve gayet sağlıklı tuvaleti için kuma gidiyor başka yere yapmıyor bunun dışında evde 3 tane oğlum var sürekli oynuyorlar ellerini yıpratıyorum çocukların sürekli sizce asi yaptırmalı mıyım

    YanıtlaSil
  33. merhaba ben 2aylik maltese terrier sahiplendim tum asi ve parazit tedavileri yapildi köpegim stresli ve cok saglikli degildi.komsumun ayni yavrulardan 2 tane sahiplendi yalniz parazit ve kuduz asisi yaptirdi.onun köpekleri daha saglikli.mamalesef kizimi bir kangal köpek isirdi,aydinda adnan menderes üniversitesine her gün tedaviye göturdüm onemli yarasi yoktu pneumoderma teshisi yaptilar kerem ural adinda antibiyotige karsi bir prof zeolit ve devedikeni ekstresini serumla karistirip5 kiloluk kopegime bir su bardagindan fazla 2 buyuk enjektörle deri altina verdiler ayrica makattanda ben üniversite kurumuna güvendim hata ettim köpegimi hergün bu hastaneye göturdum sepsisten vefat etti derisi telafi olmayacak sekilde hasar gördü.lütfen dogru hayvan sever veterinerleri bulmaya calisin.ayni hastanede paro viruslu kedilerede deve dikeni ekstresini popodan veriyorlardi kediler ciyak ciyak bagiriyordu hergün orada patir patir öldüklerini gördüm.kimi kime sikayet edeyim,

    YanıtlaSil
  34. Merhaba ben yeni bi kedi sahiplendim sokaktan ve yavru bi kedi daha yeni olduğu için hemen götürüp aşılarını yaptıramadım bugun çok az kurtsuz bi şekilde kustu ama sanki bogazına bi şey takılmış gibiydi vucudu biraz tuhaf şekilde hareket etti kustuktan sonra hiçbir şey olmamış gibiydi sadece biraz durgun gibi veterinere götürüp ne söylemeliyim bilinçsizim bu konuda ve veterinet tarafından kandırılmak istemiyorum aynı durumu yaşayan var mı ?

    YanıtlaSil
  35. merhabalar, yazı için teşekkürler bir sorum olacak. Parazit olmadığı sürece aşı gereksiz demişsiniz, kedide parazit olup olmadığını anlamanın bir yolu var mıdır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dış parazit için (pireler) tüylerine bakmanız yeterli.iç parazit için de dışkısını kontrol edin.(beyaz beyaz kurtçuklar olur eğer kedinizde parazit varsa) bunu görürseniz hemen veterinere gidip aşısını yaptırın.

      Sil
  36. Sokaktan yavru olarak alınmış tekir kedim sadece 1 defa iç ve dış parazit aşısı oldu. ilk aldığım zaman. ondan sonra 14 sene geçti, hiç veterinere götürmedik, hiç aşı yaptırmadık ve ıslak mama her gün yemesine rağmen hiç hastalanmadı da. özellikle 3 ayda bir yaptırmak bana net şekilde para tuzağı olarak geliyor. en azından senede 1 dense onu da anlayacağım ama 3 ay nedir?

    YanıtlaSil
  37. Güzel yazınız için teşekkürler. Ben de ilk bir yıl tüm aşılarını yaptırıyorum kedimin (lösemi dahil; mantar hariç). Şu an 4 aylık. İç-dış parazit aşısını ise eve ilk aldığımda bir kez yaptırdım. Önlem olarak 1. yılı dolunca bir kez daha tekrarlayıp aşı sürecini sonlandıracağım.
    Yalnız şunlara dikkat edelim:
    -Kedimi asla ama asla komşumun kedisiyle bile yan yana getirmiyorum.
    -Eve ayakkabı ile girmiyor; ayakkabımı kapıda çıkarıp ayakkabılığa alıyorum.
    -Evde bitki beslemiyorum; çünkü bitkiye pencereden diğer böcekler, sinekler vasıtası ile parazit taşınabilir.
    -Dışarıda kedi besliyorsam asla onlara dokunmuyorum.

    YanıtlaSil
  38. Merhabalar.Sizi yeni keşfetti.Aşı konusunda size katılıyorum.Ilk aşılarını taptirdiktan sonra kedinin vücudu kendi üretmiyorsa 3 ayda bir asi yaptırmak anlamsız.Ben başka bir konuda fikrinizi almak istiyorum.Simba adında uzun tüylü bir kediye sahibim.3 ayda bir sürekli tüylerini kestirmekzoru da
    kaliyorum.Kedim anestezi alıyor bu yüzden.Uzuluyorum.Maddi olarakta beni yıpratıyor.Bu konuda ne yapabilirim.Tesekkurler

    YanıtlaSil
  39. Merhabalar. Yaklaşık 3 ay önce sokaktan yavru kedi aldık, şu an 4 aylık. İnternetten araştırdığım yazılar ve petshop'tan aldığım parazit ilaçlarıyla idare etmeye çalışıyoruz. Bunu dışında, kedimi veterinere asla götürmedim. Çünkü ondan önce bir kedi daha beslemiştik ve aynı yerde çalışan iki veteriner hekim eski kedim hakkında çelişkili cümleler kurdukları için, veterinerlere artık güvenmiyorum. Şimdiki kedimin kumunu, en fazla 2 günde bir temizliyorum. Her gün bir yemek kaşığına yakın ölçüde evde yapılmış yoğurt yediriyorum. Evden dışarı çıkarma, ayakkabıları içeri alma gibi bir durum bende olmuyor. Ama şehirdışına taşınacağım zaman bir kuduz aşısı yaptırabilirim (Ki, benim kedi acayip korkak. Kimse ona karışmadığı sürece neden ısırsın?).

    YanıtlaSil
  40. Merhaba, yazınız beni de çok rahatlattı, 8 yaşında bir kedim var... İlk yıl tüm aşıları yapıldı.. sonrasında ilk zamanalr düzenli olarak aşılarını yaptırıyorum anca özellikle kısırlaştırma dan sonra kedimde aşırı bir veteriner fobisi oluştu... Veteriner ziyaretleri zulume dönüştü, o halleri beni de pskolojim olarak çok etkiliyordu... Uzun zamandır gitmiyorum veterinere ama içimde de bı huzursuzluk vardı acaba ona kötülük mu yapıyorum diye. Yorumları okuyunca doğru bir karar verdiğimi anladım, yavrucagi boş yere onca strese sokmusum.

    YanıtlaSil
  41. Kızımın iç parazit kuduz ve karma aşı vakti geldi daha ne kadar uzatabilirim diye bakarken yazınız karşıma çıktı içim rahatladı🌺🍃

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...