1 Kasım 2013 Cuma

Kabuk Adam - Aslı Erdoğan

aslı erdoğan

Aslı Erdoğan'la tanışma kitabım. Kendisinin de ilk kitabıymış. Nasıl bir ilk kitap bu kadar başarılı olur, sormadan, düşünmeden edemiyorum. Önce Aslı Erdoğan'ın kim olduğunu okudum biraz. Ve baya bir şaşırdım. Bilgisayar mühendisliği ve fizik okumuş, üstelik yüksek lisansını da CERN'de hazırlamış. Bilim ve edebiyat. Biri aklın biri kalbin alanı. Aslı Erdoğan ikisinde birden başarılı olabilmiş bir kadın, onun için daha da ilgimi çekti. 2004'te yayımlanmış bu kitabı ve böyle bir yazarı 10 sene kadar sonra keşfetmek, geç kalınmışlık gibi gelebilir. Ama keşfedemediklerimizin sınırı olmadığını bildiğim için çok da geç kalmış saymıyorum kendimi. 

Kabuk Adam ismi aslında pek bir şey çağrıştırmadı ilk başta. Ama kitabı okudukça çok da uygun bir ad olduğunu düşündüm. Aslı Erdoğan, yaralardan bahsediyor çokça kitapta. İnsanı derinden yaralayan olaylardan, bir türlü kabuk tutmayan, tutsa da en ufak dokunuşta kanayan yaralardan. Kendi yaşamıyla da çokça ilintili bir roman Kabuk Adam. Karayiplerde geçen, karayiplerin yakıcılığını, nemini, tehlikesini ve gizemini size yaşatan, iki yaralı insanın aşk hikayesi. Mutlaka okunmalı derim. 

"Size Kabuk Adam’ın öyküsünü anlatacağım, tropik bir adayı, cinayet ve işkencenin, şiddetin bataklığında filizlenen bir aşkı, içinde yetiştiği toprak kadar acı dolu bir aşkı anlatacağım. Çıldırtıcı gücünü sonuna dek yaşanmayan arzulardan, en gizli hayallerden alan bir tutkuyu, ölümle yaşamın sınırında kurulan mucizevi bir dostluğu ve bütün yıkımların nedeni olan korkuyu, insanın en temel özelliği olan korkusunu, alçaklığını, umutsuz yalnızlığını.. Tropiklerde, o gözden ırak adada öğrendim ki, cennetle cehennem iç içedir, ancak bir katil bir peygamber olabilir ve insan bir başkasına, aynı karabüyü ayinlerindeki gibi, dönüşebilir, çünkü insanın tam zıddı gene kendisidir."

"Bazen insana hiçbir şey hatırlamak kadar acı veremez, özellikle de mutluluğu hatırlamak kadar. Unutamamak. Belleğin kaçınılmaz intikamı. Herhangi bir iz taşınıyorsa eğer, bu bir zamanlar bir yara açıldığındandır."

2 yorum :

  1. Şimdi benim bu yazıyı ve senin Aslı Erdoğanla zaten tanışmış olmanı farketmemem ayıp da senin bu kitabı bana şimdiye kadar tavsiye etmemen de ayıp yani :)
    Demek ki az çok tanımışım seni ve bilmişim bu kitabı beğeneceğini :) Ben de çok beğendim hem anlatışını, hem kelimelerin arkasına sakladığı gizli anlamları, yalnızlığını falan filan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bak tavsiye etmişim vakti zamanında :) Ne yapayım daha yahu :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...