2 Nisan 2014 Çarşamba

Milano Sirki İzmir'de


"Ailece keyifli vakit geçirmek, müzik ve ışığın eşlik ettiği özel bir atmosferde, eşsiz yeteneklerin benzersiz gösterileriyle unutulmaz bir deneyim yaşamak istiyorsanız “her yaştan insanın sevdiği mükemmel sirk gösterisini” Milano Sirki'ni kaçırmayın!

Evet, Milano Sirki İzmir'de. Çocuğunuzu da alın, ailecek, esaret altında yaşayan ve işkenceyle öğretilmiş aptal hareketler yapan zavallı kaplanları izleyerek eğlenin. Küçücük kafesler içinde binlerce kilometre yolculuk yapmak zorunda bırakılan bengal kaplanlarını izleyin ve eğlenin. Bu kaplanlar yavruyken alınıyor, açlık ve işkenceyle, sizi eğlendirmek için aptal çemberlerden atlamayı öğreniyorlar. Bu hareketleri yapmaları için hayvanlar üzerinde kırbaç, elektrik şoku, çelik kancalı sopa kullanılıyor.

Bu gösterilere çocuklarını götüren anne babaları anlamaya çalışıyorum ama olmuyor. Anlayan birileri varsa bana anlatsın lütfen. Başka canlıların acıları üzerinden eğlence çıkarmak, bunu çocuğuna eğlenilicek bir şey olarak göstermek, nasıl bir benlik-duygu-zihin bozukluğu bu? 




8 yorum :

  1. Bir takım kişiler eğlenecek diye, nedir bu hayvanlara, bu canlılara çektirilen eziyet. Cidden yazık :(

    YanıtlaSil
  2. Ahhhh yazını görmem ve okumam arasındaki duygu değişimlerime inanamazsın.... Okuma listeme bakarken sirk başlığını gördüm, kim yazmış ki bunu dedim, senin yazdığını gördüm, önizleme paragrafını okudum, dehşete düştüm ve olamaz dedim, inanmadım ve hemen sayfana geldim, okudum...

    Sirkleri, yunus parklarını, hayvanat bahçelerini de anlamam, kabul etmem mümkün değil! Esaret, işkence... Bunları kabul edenleri de kabul etmem mümkün değil...

    Sirkler, yunus parkları, hayvanat bahçeleri.... İşkence, esaret...

    Hatta şu sıralar büyük akvaryumları da sorguluyorum... Balıkların sesi çıkmıyor diye o küçük alanda olmaları doğru mu diye düşünüyorum... Belki küçük balıklar için problem değildir ama aralarında büyük vatozlar ve köpek balıkları da var... Bu konudaki fikrimi henüz oturtamadım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ruhsuz Atmaca, Kızlı Erkekli Kedili,
      Yorumlarınız için teşekkürler. Hayvan özgürlüğü, özgürlük zincirinin en zor halkası maalesef. Sadece eğlence sektöründe sürmüyor sömürü. Hayatımızın hemen her aşamasında sürüyor sömürü de işkence de. Maalesef sürüyor ve bunu kırmak çok zor görünüyor.

      Sil
  3. Biliyordum bu durumu ne yazık ki..
    ne kadar üzücü :\

    YanıtlaSil
  4. Yazının başlığını görünce kesin bir iş var bu işte demiştim, zira sirk ve Kitapsız Kedi isimlerini yan yana getirmek imkansızdı bence...nitekim öyleymiş de zaten :)
    Ben de kesinlikle karşıyım bu sirklerin varlığına ve insanların bunları izlemesine...yasaklanmalı diycem ama çok da takarlar zaten :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. safransarı, Burcunun Dünyası;
      Teşekkürler yorumunuz için. Burcu yasaklanmalı demeli tabi, takmasalar da demeli, elimizden geldiğince çok insana ulaşmalı, bu iğrenç sömürünün, zulmün iç yüzünü göstermeli.

      Sil
  5. Çocukken bir kez ben de gitmiştim ve herkesin "eğlendiği" o sirkte kendimi o yaşımda suçlu hissetmiştim. Bir daha götürülmedim ve gitmedim. Hayvanat bahçeleri de benim için hayvan hapishanesi, onlara da gitmem, gidemem. Tv'de belgesellerin en güzelleri, hayvanlar hakkında en çok şey öğretenleri varken, kitaplar onlarla doluyken, insanların "ama görerek öğrensin çocuk, başka nerde kutupaysı görecek (çünkü 30 derece sıcaklıkta bir kentte yaşamaz normalde kutupayısı evet!?)" mantığıyla çocuklarını hayvan hapishanesine götürmelerini de anlamıyorum.. En konforlu(?!) hapishane de olsa.. Hapishane işte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizler kafeslerinin önlerinde durup, "aaa ayıya bak" diyebilmemiz için, hayatlarını hapiste geçiren zavallı hayvanlar. Beton zeminde daracık alanda bir sağa bir sola sürekli adımlayan, ölene dek travma içinde olan aslanlar, kaplanlar. Benim vicdanım mı normalinden fazla çalışıyor :) yoksa bu işin normali nedir bilmiyorum ama, benim içimde bir şeyler KANIYOR gerçekten bunları görünce.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...